Satversmes tiesa atzinusi par atbilstošu Satversmei Saeimas vēlēšanu likuma pantu, kas nosaka nepieciešamību iegūt 5% vēlētāju balsu, lai partija iekļūtu Saeimā. Lietu Satversmes tiesa izskatīja rakstveida procesā, šodien spriedums publicēts tiesas mājas lapā internetā un laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".
Tiesa bija apvienojusi vienā lietā Linarda Strelēvica un Jūrmalas domes deputāta Ilmāra Ančāna iesniegumus, kuros apstrīdēta likumā noteiktā 5% barjera. Lietai tika pievienots arī Andra Rubīna iesniegums, kurā viņš apstrīdēja vēlēšanu likuma 9.pantu, kas paredz, ka savus kandidātus vēlēšanām var pieteikt tikai politiskās partijas vai to apvienības. Visi pieteikumi noraidīti un apstrīdētās likuma normas atzītas par atbilstošām Satversmei.

Kā teikts tiesas spriedumā, 5% barjeras noteikšana ir attaisnojama ar tās mērķi - novērst Saeimas sadrumstalotību, nodrošināt tās darboties spēju, vienlaikus veicinot arī stabilas izpildvaras pastāvēšanu, demokrātiju un labklājību. Šo secinājumu apstiprinot arī fakts, ka vēlēšanu barjera pastāv daudzās demokrātiskas valstī, kur ir proporcionālā vai jauktā vēlēšanu sistēma. Turklāt daudzās valstīs šī barjera noteikta tāda pat kā Latvijā - 5% no vēlētāju balsu kopskaita.

Tiesas spriedumā norādīts, ka vēlēšanu barjera pastāv Dānijā, Francijā, Grieķijā, Izraēlā, Lihtenšteinā, Nīderlandē, Spānijā un citās valstīs. Dažās valstīs vēlēšanu barjera ir daudz augstāka nekā Latvijā, piemēram, 17% vēlēšanu barjera ir Grieķijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!