Foto: LETA

Pašlaik koalīcijas partneri nav pauduši atbalstu 80 miljonu eiro aizdevuma izsniegšanai nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic", līdz ar to būtu jāmeklē cits situācijas risinājums, pirmdien pēc "Vienotības" valdes sēdes žurnālistiem sacīja partijas līdere Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa teica, ka Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pagaidām nav paudušas atbalstu šim aizdevumam. Viņa piebilda, ka "Vienotības" valde šodien izvērtēja valdības sēdes protokollēmumu - kas tieši uzdots Satiksmes ministrijai un kādas tiesības ir investoram.

"Nevar ar investoru slēgt līgumu tad, ja nav šo 80 miljonu eiro. Šobrīd situācija varētu būt tāda, ka šāda aizdevuma nav, līdz ar to tiks uzdots meklēt citus juridiskos risinājumus," teica Āboltiņa. Jāizvērtē, vai valdības lēmums ir galīgs, politiķe piebilda.

Taujāta par to, vai šie iebildumi saistīti ar konkrēto investoru, "Vienotības" līdere pauda, ka tieši investors uztrauc lielāko daļu partneru. Arī "Vienotības" valdes pārstāvji pirms nedēļas neesot atbalstījusi līguma slēgšanu ar šo investoru.

Viņa akcentēja, ka SM būtu jāturpina meklēt "airBaltic" stratēģisko investoru.

Āboltiņa pastāstīja, ka šodienas valdes sēdē bija paredzēts diskutēt par valdības lēmumu saistībā ar "airBaltic", kā arī par premjerministres Laimdotas Straujumas (V) lēmumu pieprasīt bijušā satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) demisiju. "Valde nav šķīrējtiesa, valdei bija svarīgi saprast to, kas ir noticis un kā virzīties tālāk," rezumēja politiķe.

Savukārt Matīss žurnālistiem pauda, ka šodien vēlējās runāt ar premjerministri par demisijas pieprasījumu - pārmetumiem un procedūru. Viņš uzklausījis valdības vadītājas skaidrojumu, bet tas tik un tā "līdz galam nebija saprotams". Viņš arī norādīja uz koalīcijas līguma pārkāpumu, ņemot vērā to, kā tika pieprasīta demisija.

Āboltiņa arī akcentēja - partijas valde vienojās, ka prioritārais jautājums ir nākamā gada valsts budžeta pieņemšana. Līdzīgi viņa atbildēja arī uz jautājumiem par valdības stabilitāti, proti, sacīja, ka prioritāte ir valsts budžeta pieņemšana. Viņa piebilda, ka jaunā satiksmes ministra meklēšana nenotikšot steigā.

Jau ziņots, ka valdība pagājušajā nedēļā aiz slēgtām durvīm atbalstīja "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kurš par 52 miljonu eiro ieguldījumu iegūs 20% "airBaltic" akciju, savukārt valsts aviosabiedrībā ieguldīs 80 miljonus eiro. Iepriekš gan Matīss bija paudis viedokli, ka nacionālās drošības apsvērumu dēļ nebūtu vēlams izvēlēties šo konsultanta "Prudentia" atrasto "airBaltic" investoru.

Aizdevums "airBaltic" 80 miljonu eiro apmērā neradīs negatīvu ietekmi uz budžetu, iepriekš apliecināja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis. Valsts aizdevuma izsniegšanai "airBaltic" tiks izmantoti Valsts kasē pieejamie resursi, kuru nodrošināšanai veikti aizņēmumi finanšu tirgos. FM uzsvēra, ka šis izsniedzamais aizdevums valsts parādu nepalielinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!