Foto: Saeimas administrācija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ("Vienotība") ir kategoriski pret ierosinājumu publiskot parlamenta caurlaižu saņēmēju vārdus, kā tas izskanējis nesenajā "Sabiedrības par atklātību "Delna"" rīkotajā konferencē par risinājumiem lielākai Saeimas darba atklātībai.

Šāds priekšlikums, pēc spīkeres vērtējuma, ir absurds.

"Tas gan man likās absurds. Arī tiem cilvēkiem, kas nāk uz parlamentu, ir tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Jūs ļoti labi zināt, ka aptaujas rāda, ka parlamentam pašlaik uzticas tikai 16%, savukārt Muzeja naktī un Atvērto durvju dienā caur parlamentu iziet divi trīs tūkstoši cilvēku," intervijā aģentūrai BNS uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Viņa pieļāva, ka varbūt cilvēks nevēlas, lai kaimiņi zina, ka "viņš uz šo ļoti nemīlēto iestādi ir nācis".

"Saprotu mērķi, bet tas to nesasniegs. Tas, kurš vēlēsies nosacīti ar kādu tikties, netiksies parlamentā, ap parlamentu ir kafejnīcu pūlītis, pastaigājiet un pavērojiet, iespējams tikties ne tikai šeit. (..) Ja kāds grib ko nenormālu ielobēt, nedomāju, ka viņš nāks pie deputāta uz kabinetu," viņa norādīja.

Konferencē izskanēja arī ierosinājums deputāta Ētikas kodeksu papildināt ar normu, ka deputātam jādara zināms tās organizācijas vai personas vārds, ja tas būtiski palīdzējis formulēt viedokli.

"Man katrā ziņā nav nekādu problēmu, ja to ieraksta, bet es esmu par reālām normām, par lietām, kas dod rezultātu," komentēja Āboltiņa.

"Delnas" konferencē, kas notika decembra sākumā, izskanēja, ka sabiedrības uzticību var paaugstināt arī ar likumdevēja darbības atklātību, darba kvalitāti un pastāvīgu atrašanos dialogā ar sabiedrību. Pēc dalībnieku vārdiem, lai var skatīties, kas ir tie, kas nāk uz Saeimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!