Foto: Publicitātes attēli

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) sestdienas referendumā nobalsoja pret krievu valodu kā otru valsts valodu.

Pēc izvēles izdarīšanas Āboltiņa atzina, ka ir apmierināta ar vēlētāju aktivitāti šorīt, norādot, ka tie cilvēki, kuriem agri sākas darbs, gribēja izdarīt savu izvēli jau laicīgi.

Taujāta, ko politiķiem un sabiedrībai vajadzētu no šī referenduma mācīties, viņa sacīja, ka, pirmkārt, vajadzētu saprast, ka šī ir provokācija. "Domāju, ka lielākā daļā sabiedrību to arī saprata. Latviju 1918.gadā ir dibinājuši dažādu tautību cilvēki, un tas, kas tagad ir nepieciešams, ir kopēja cieņa pret latviešu valodu, kas ir Latvijas valsts pamats. Latvija ir vienīgā vieta, kur latviešu valodā var runāt, ko atzīst bērni. Latvija ir vieta, kur latviešu valodu mācīt un stiprināt. Vajadzētu vienam uz otru paskatīties ar cieņu un turpināt kopā ar cieņu, kā arī savstarpējā sapratnē būvēt visiem kopā mūsu valsts labklājību," sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Pēc Āboltiņas domām, iedzīvotāju aktivitāte ir ļoti liela, un viņa cer, ka arī vakardienas bumbvedējs ir licis aizdomāties par to, ka šī provokācija prasa, lai tā tiktu atspēkota.


"Šodien mēs redzam, ka cilvēku ir ļoti daudz. Pirmajā stundā bija nobalsojuši nedaudz vairāk par vienu procentu, un, manuprāt, tas tiešām apliecina, ka tie cilvēki, kuriem ir iespēja nobalsot tikai agrajās rīta stundās, ir uzskatījuši par savu pienākumu šoreiz nobalsot, uzskatot, ka tas tiešām šoreiz ir ļoti svarīgi," akcentēja Āboltiņa.

Ierodoties Šimona Dubnova Rīgas ebreju vidusskolā, bija izveidojusies ievērojama balsotāju rinda, un Āboltiņa izstāvēja visu rindu, tādējādi sagaidot savu kārtu nobalsošanai.

Šimona Dubnova Rīgas ebreju vidusskolas vēlēšanu iecirkņa darbinieki pastāstīja, ka jau kopš agra rīta pie viņiem ierodas daudz balsotāju. Šajā iecirknī vienu brīdi bija izveidojusies arī gara balsotāju rinda, tādejādi pēdējiem rindā stāvošajiem nācās stāvēt uz ielas.

Līdz plkst.12 Šimona Dubnova Rīgas ebreju vidusskolā bija nobalsojuši 780 vēlētāji.

Kā ziņots, līdz plkst.12 Latvijā kopumā referendumā nobalsojuši 414 867 jeb 26,85% balsotāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Rīgā nobalsojis 101 140 vēlētāju jeb 24,75%, Vidzemē - 121 137 jeb 29,6%, Latgalē - 62 158 jeb 26,33%, Kurzemē - 62 313 jeb 30,45%, savukārt Zemgalē - 67 619 vēlētāji jeb 29,14% no kopējā vēlētāju skaita.

Savukārt pirmās stundas laikā pēc vēlēšanu iecirkņa atvēršanas Latvijā kopumā referendumā nobalsoja 25 200 balsotāju jeb 1,63% no kopējā vēlētāju skaita.

Rīgā pirmajā stundā nobalsojis 6551 vēlētājs jeb 1,6%, Vidzemē - 7648 jeb 1,87%, Latgalē - 3537 jeb 1,5%, Kurzemē - 3501 jeb 1,71%, savukārt Zemgalē - 3894 vēlētāji jeb 1,68% no kopējā vēlētāju skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!