Foto: Publicitātes foto
Āfrikas cūku mēra dēļ savus mājlopus izkāva un kompensācijas pagājušajā gadā saņēma aptuveni 1600 saimniecību, kas likvidēja ap 6000 cūku. Tas būtiski ierobežoja slimības izplatību, tāpēc gandrīz deviņus mēnešus slimība mita tikai mežos. Tomēr arī turpmāk cūku saimniekiem jābūt uzmanīgiem, jo no mežiem kaiti iznīdēt nevarēs, svētdien ziņoja "LNT Ziņu TOP 10".

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadība atzīst - mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēri iznīdēt nevarēs, jo pret to nav vakcīnas. Tāpēc viss atkarīgs no mājas cūku saimniekiem. Dienests atzīst, ka vairāk cīnās ar sekām un slimība, lai gan lēni, bet pamazām iet uz priekšu.

PVD Dienvidlatgales inspektors Gatis Bernāns raidījumam atzina, ka situāciju neuzlabotu par pilnīga mežacūku izšaušana.

"Pat ja mums to cūku nebūs, viņas atnāks no citurienes. Pirmie gadījumi kur bija? Uz robežas. Es pats tās pirmās cūkas lasīju no robežupītes. Vienā pusē Latvija, otrā Baltkrievija. No turienes arī vilka pirmās cūkas. Tāpēc apkarot - es domāju tas neizdosies. Kamēr nebūs vakcīnas," sprieda Bernāns.

Kā ziņots, šogad pirmais mājas cūku inficēšanās gadījums ar Āfrikas cūku mēri šonedēļ atklāts kādā Daugavpils novada saimniecībā Dubnas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!