Foto: Europa.eu

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ir nosūtījis vēstuli visiem Latvijas deputātiem Eiropas Parlamentā (EP), kurā lūdz iesaistīties un aktīvi aizstāvēt Latvijas intereses diskusijās par Parlamenta 2014. – 2019.gada sasaukuma sastāvu. Pašreizējais EP Konstitucionālo jautājumu komitejas rezolūcijas projekts paredz tādu deputātu vietu sadali, kurā Latvijai būtu par vienu deputāta vietu mazāk nekā ir pašreiz, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija.

Ārlietu ministrs uzskata, ka piedāvātā sadales formula nav optimāla, jo ievērojami atkāpjas no Līgumā par Eiropas Savienību paredzētajiem kritērijiem.

Ņemot vērā piedāvātā rezolūcijas projekta straujo virzību, "ļoti nozīmīga būs jūsu mērķtiecīga un koordinēta rīcība, aktīvi strādājot, lai Latvijai paredzēto deputātu vietu skaits netiktu samazināts", uzsver Rinkēvičs. "Tādēļ aicinu jūs aktīvi iesaistīties Latvijas interešu aizstāvēšanā un skaidrošanā kā debatēs Eiropas Parlamentā, tā politisko partiju ietvaros."

"Ārlietu ministrija savukārt ir gatava sniegt savu ekspertīzi un analīzi, un kopīgiem spēkiem rast un atbalstīt tādu deputātu vietu sadales formulu starp dalībvalstīm, kas maksimāli ievērotu degresīvās proporcionalitātes principu, būtu taisnīga un sabalansēta," vēstules nobeigumā apliecina ārlietu ministrs.

Šī likumdošanas iniciatīva, kas paredz EP deputātu kopskaita samazinājumu līdz 750 deputātiem (neskaitot priekšsēdētāju), kā arī izmaiņas deputātu vietu sadalē starp ES dalībvalstīm, ir tieši Eiropas Parlamenta rokās. Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji par Parlamenta nākamā sasaukuma sastāvu lems tikai pēc tam, kad par to būs panākta vienošanās pašu deputātu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!