Foto: DELFI
Uz deputāta Artusa Kaimiņa iniciētās partijas "Kam pieder valsts" dibināšanu ieradušies 388 delegāti, portāls "Delfi" uzzināja partijas dibināšanas pilnsapulcē.

388 delegātu jeb biedru dalība sanāksmē ir notariāli apstiprināta.

Teju visi sanākušie balsoja par partijas dibināšanu, tos, kuri bija pret, organizatori lūdza atstāt zāli. Rezultāts tika sagaidīts ar skaļām ovācijām. Godinot pozitīvo rezultātu, kopsapulces dalībnieki cēlās kājās un uzgavilēja.

Tāpat pilnsapulces biedri gavilējot atbalstīja partijas statūtus, programmu un ētikas kodeksu.

"Mēs esam jaunās partijas biedri! Iepazīstieties viens ar otru. Mēs esam maza vai liela sākuma sastāvdaļa," pēc balsojuma par partijas dibināšanu pauda Kaimiņš, uzsverot, ka viņš nespēj viens pats mainīt visu valstī. "Mēs esam nodibinājuši politisko partiju KPV jeb "Kam pieder valsts". Lūk! Šī diena nav domāta, lai sūdzētos par to, kas notiek."

"Es neesmu laimes lācis, bet es varu dot to iespēju satikties," uzsvēra deputāts. "Ļoti daudz cilvēku, kas atrodas pie varas, negribēja, lai šis pasākums notiek," pauda Kaimiņš.

Uz partijas dibināšanas pilnsapulci ir ieradušies cilvēki no Lielbritānijas, pastāstīja deputāts Kaimiņš. Tāpēc viņš aicināja pilnsapulces dalībniekus "nevilkt pasākumu garumā".

Sākotnēji bija plānots, ka uz partijas valdes locekļu deviņiem amatiem kandidēs vairāk nekā 20 personas, taču vairāki kandidāti uz partijas dibināšanas kopsapulci nebija ieradušies. Par valdes priekšsēdētāju ievēlēja Kaimiņu, savukārt par valdes locekļiem – Armandu Kincu, Ati Zakatistovu, Miku Vizbuli, Ilmāru Poikānu, Uldi Neilandu, Matīsu Kaļānu, Maritu Eisaku un Lieni Eglāju.

Valdes vēlēšanas gan izraisīja arī virkni neskaidrību par to, kā un par cik kandidātiem drīkst balsot.

Partijas amata kandidāti, aizstāvot savas kandidatūras, deklamēja gan dzeju, gan stāstīja jokus, kā arī kāpa uz skatuves ar rūpīgi sagatavotām runām, savukārt citi izmantoja doto laiku

Ar īpaši lielu sajūsmu klātesošie uzņēma mākslīgā intelekta pētnieku Poikānu. Poikāns, aizstāvot savu kandidatūru valdē, norādīja: "Mēs nodarām daudz ļauna, ja domājam, ka neko nevaram mainīt."

"Valsti es negribu saukt tikai par savējo, jo maksāju nodokļus," uzsvēra Poikāns. "Es aicinu – rakstīsim paši savu vēsturi ar paceltu galvu!"

Savukārt kandidāts Bruno Trokša, kā pats norādīja, iespējams, sirmākais partijas pārstāvis, skaidroja, ka komunistu partija nespēju viņu pārliecināt 30 gadus par pievienošanos, savukārt Kaimiņam tas izdevies mēneša laikā.

Uz partijas ētikas komisiju kandidēja seši kandidāti. Kopsapulcē komisijā ievēlēja Jāni Bramani, Agnesi Gabužu un Elīzu Rozīti.

Tikmēr uz revīzijas komisiju kandidēja četras personas, ievēlēja trīs – Dāvi Reinbergu, Edgaru Zeltmani un Nauri Grietēnu.

Plānots, ka pirmais partiju biedru pasākums – pikniks norisināsies 28. maijā.

Ziņots, ka otrdien Lielajā ģildē pulcējies kupls atbalstītāju pulks, lai dibinātu jaunu politisko partiju "Kam pieder valsts" (KPV), kuras veidošanas iniciators ir Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš, novēroja portāls "Delfi".

Vēl pirms bija sākusies sanākušo reģistrācija, pie Lielās Ģildes ēkas trīs domubiedri protestēja pret partijas dibināšanu.

Iepriekš piketu par partijas "nedemokrātisko pieeju" pirms Kaimiņa partijas dibināšanas solīja prokrieviskais aktīvists Jānis Kuzins. Uz šādu rīcību – piketa sasaukšanu, Kuzinu mudinājusi Kaimiņa topošās partijas rīcība, kas otrdien izplatīja paziņojumu, ka Kuzins nav aicināts iestāties topošajā partijā un ir "persona non grata" KPV kopienā un partijā.

Kuzins iepriekš izplatīja paziņojumu medijiem, kurā, atsaucoties uz e-pasta vēstuli, kas saņemta no adreses "kampiedervalsts@gmail.com", pauda, ka Kaimiņš esot pozitīvi vērtējis iespēju, ka Kuzins piedalās partijas dibināšanā, vēstīja aģentūra LETA.

Kā novēroja portāls "Delfi", uz partijas KPV dibināšanas reģistrēšanos izveidojusies rinda, kas stiepjas vairāku stāvu garumā. Šobrīd partijas biedru reģistrēšanas process turpinās. Jaunās partijas biedru vidū ir gan pensijas vecuma cilvēki, gan tādi, kuri, visticamāk, nesen nosvinējuši 18 gadu jubileju.

Lielās Ģildes zālē tiek ielaisti tikai partijas dibināšanas pilnsapulces dalībnieki un akreditēti mediju pārstāvji. Bez balsošanas mandāta vai akreditācijas cilvēkiem bija jāpaliek aiz lielās zāles durvīm.

Politiskās partijas KPV simbolika ir grafiskā zīme "ķemme", kas vērsta uz kreiso pusi, četriem sariem, melnā krāsā. Uz sarkana fona redzami trīs balti burti KPV. Ķemmes zīme latviešu mitoloģijā simbolizē aizsardzību no ļaunuma un attīrīšanu, iepriekš norādījuši partijas dibinātāji.

Saskaņā ar Politisko partiju likumu par partijas dibinātājiem var būt 18 gadu vecumu sasnieguši Latvijas pilsoņi. Dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200. Visiem dibinātājiem jābūt Latvijas pilsoņiem. Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās nevar piedalīties partijas, kurās ir mazāk par 500 biedriem, turklāt Saeimas vēlēšanās nevar piedalīties pēdējā gada laikā dibinātas partijas.

Katram partijas dibinātājām ir jāveic 20 eiro liels maksājums, lai segtu notāru pakalpojumus un zāles izmaksas.

Kā iepriekš portālu "Delfi" informēja deputāts, jaunā politiskā partija tiek dibināta ar kopienas "Kam pieder valsts" atbalstu. Kopiena tika izveidota šī gada februārī pēc Kaimiņa iniciatīvas, "lai vienotu līdzīgi domājošos un cīnītos pret varas koncentrāciju pašpasludinātās politiskās elites rokās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!