Izraēlas specvienības starptautiskajos ūdeņos pret "Brīvības flotili" veiktās militārās operācijas laikā ir lietojušas neproporcionālu spēku un Latvija iestājas par nekavējošu, rūpīgu un objektīvu militārās operācijas apstākļu izmeklēšanu, informē Ārlietu ministrija.

Ministrija norāda, ka situācija Gazā rada pamatu nopietnām bažām. Latvija līdz ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm uzskata par nepieciešamu steidzami rast ilgtspējīgu risinājumu Gazas situācijai un aicina nekavējoties atvērt robežas humānās palīdzības piegādei, preču un personu kustībai uz un no Gazas.

Ministrija aicina iesaistītās puses atturēties no jebkādas rīcības, kas varētu apdraudēt netiešās miera sarunas. Latvija atbalsta netiešo miera sarunu tālāku pāraugšanu tiešajos kontaktos.

Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā nav ziņu par Latvijas valsts piederīgajiem, kas būtu atradušies humānās palīdzības flotiles sastāvā.

Latvija izsaka visdziļāko līdzjūtību humānās palīdzības flotiles Gazas iedzīvotāju atbalstam operācijas laikā bojā gājušo tuviniekiem.

Jau ziņots, ka Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Astoņi kuteri uz Gazas joslu veda aptuveni 800 cilvēktiesību aizstāvjus un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti vairāk nekā desmit aktīvisti un vēl vairāk nekā 30 cilvēki guvuši ievainojumus.

Izraēla, kas īsteno Gazas joslas blokādi, draudējusi nepieļaut, ka "Brīvības flotile", kas devusies no Kipras piekrastes, sasniedz palestīniešu teritorijas.

Savukārt Gazas joslā kustības "Hamas" valdības vadītājs Ismails Hanija sacīja, ka flotile ieies vēsturē. "Mēs pieredzam vēsturisku brīdi," sacīja premjers. Flotile "raida spēcīgu signālu, ka Gazas joslai noteiktā blokāde var tikt salauzta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!