Pieci "Latvijas Ceļa" (LC) deputāti iesnieguši Saeimā grozījumus likumā par dzīvojamo telpu īri, kas neļauj pēc septiņu gadu termiņa izlikt no dzīvokļa īrniekus bez citas platības ierādīšanas, ja īrnieki ir pildījuši visus līguma nosacījumus.
LC šos grozījumus vēlas pieņemt steidzamības kārtā, preses konferencē trešdien informēja savienības "Latvijas Ceļš" frakcijas priekšsēdētāja Kristiāna Lībane un Budžeta un finansu komisijas priekšsēdētāja un deputāte Aija Poča.

Lībane norādīja, ka likuma papildinājums palīdzēs labot deviņdesmito gadu sākumā pieļautās neprecizitātes, kuru dēļ gan namīpašniekiem, gan īrniekiem radušās problēmas.

"Situāciju sarežģī likumdevēja paredzētā pagaidu sociālā aizsardzība uz septiņiem gadiem, kuru namīpašnieki iztulkojuši kā ieteicamo īres līguma termiņu. Tomēr šie septiņi gadi ir laiks, cik ilgi namīpašnieks nedrīkst izlikt īrnieku bez citas platības nodrošināšanas, kas pat no pašvaldību darbinieku puses ir ticis nepareizi tulkots kā likumdevēja noteiktais termiņš," sacīja Lībane.

Poča un Lībane preses konferencē norādīja, ka likumprojekta izstrāde ir mēģinājums sabalansēt namīpašnieku un īrnieku tiesības. Namīpašniekiem joprojām ir tiesības saņemt visus likumā paredzētos ienākumus no īpašuma, bet īrniekiem ir tiesības uz dzīvojamo platību, kamēr viņi pilda līgumā noteiktās saistības.

Poča norādīja, ka ir steidzami nepieciešams risināt Rīgā izveidojušos situāciju, kad daudz īrnieku, kas nav īres maksas parādnieki, ir spiesti atstāt līdz šim likumīgi īrētos dzīvokļus.

Poča arī skaidroja, ka par šādas situācijas izveidošanos Rīgā var vainot daļēji arī pašvaldības, kuras dzīvokļus izsolīja par sertifikātiem, bet trūcīgākie iedzīvotāji šajās izsolēs reāli nevarēja pārsolīt turīgākos.

"Ir izveidojusies situācija, ka atsevišķām personām pieder vairāki simti uzpirktu dzīvokļu," sacīja Poča.

Kā otru iemeslu sarežģītajā situācijā dzīvokļu jautājumos Rīgā Poča minēja pārāk sarežģītās likuma normas, ko daudzi cilvēki bija iztulkojuši nepareizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!