Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz aizliegumu izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos.

Plašas diskusijas izpelnījās deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikums, kas paredzēja noteikt, ka nebrīvē dzimušus un audzētus savvaļas sugas dzīvniekus varētu turpināt apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvniekus. Vienlaikus priekšlikums paredzēja, ka kārtību, kā nebrīvē dzimušus un audzētus savvaļas sugas dzīvniekus izmanto atrakcijās un cirkos, noteiktu Ministru kabineta noteikumi.

Īpaši pret Stepaņenko priekšlikumu iestājās deputāte Ingūna Rībena (NA). Viņa vērsa deputātu uzmanību, ka šis priekšlikums "saputro" likumprojektu, ko Saeima jau 1. lasījumā ir atbalstījusi. Proti, to, ka cirkā nevar izmantot nekāda veida savvaļas dzīvniekus - ne nebrīvē dzimušus, ne brīvībā dzimušus.

Stepaņenko gan uzsvēra, ka priekšlikums tapis sadarbībā ar ekspertiem, tostarp bijušo cirka direktori Lolitu Lipinsku. "Necenzēsim cirka programmu, tas nav Saeimas uzdevums," aicināja Stepaņenko.

Savukārt Ilmārs Latkovskis (NA) aicināja spert pirmo soli pretim humānai nākotnei, neatbalstot konkrēto priekšlikumu. Deputāts Juris Viļums (LRA) salīdzināja deputātes priekšlikumu ar kastu sistēmu Indijā.

"Pēc būtības mēs visi esam dzimuši Padomju Savienības laikos, tad mēs visi esam padomju laiku turpinātāji?" retoriski jautāja Viļums, piebilstot, ka viņam neliekas godīga dažādā attieksme pret brīvē un nebrīvē dzimušajiem dzīvniekiem.

Ar Stepaņenko priekšlikumu tiek sabojāts viss likumprojekta gars, uzsvēra pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš.

Deputāts un Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (NA) aicināja neatbalstīt priekšlikumu un piebilda, ka tas radītu lieku birokrātiju. Deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) arī prognozēja, ka priekšlikumā iekļautā norma nemaz nebūtu izpildāma. Savukārt deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) aicināja domāt par "svarīgākām lietām", viņš vērsa savu uzmanību, ka virknei vecāku tiek atņemtas bērnu aprūpes tiesības, tāpat daudzi Latvijas valstspiederīgie atrodas ārpus Latvijas. Viņš aicināja rūpēties par cilvēkiem.

Saeima Stepaņenko priekšlikumu neatbalstīja.

Jau vēstīts, ka likumprojekts paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka gan savvaļas, gan nebrīvē audzētus dzīvniekus aizliegts apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvniekus.

Tas attieksies galvenokārt uz ceļojošajiem cirkiem gan no Eiropas Savienības, gan no trešajām valstīm. Tas nozīmē aizliegt dzīvnieka izmantošanu un apmācīšanu, liekot tam veikt pretdabiskas darbības, kaitējot dzīvnieka veselībai un radot tam ciešanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šī gada 1. jūlijā. Savukārt attiecībā uz Rīgas cirku tas būs spēkā no 2018. gada 1. janvāra.

Kā vēsta ziņu aģentūra LETA, ceturtdienas rītā pie Saeimas protesta akcijā "Par cilvēcīgu cirku" bija pulcējušies apmēram 250 protestētāji, savukārt pretējā mītiņā dzīvnieku cirka atbalstam piedalījās ap 20 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!