Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas (LELBĀL) cīnīsies par juridisko statusu un tiesībām Latvijā, informēja LELBĀL mācītājs Rinalds Gulbis.

Otrdien sinodē nodibināts LELBĀL Latvijas apgabals, kuru vadīs prāvests Kārlis Žols. Tālāk paredzēts izstrādāt vietējos darbības noteikumus apgabalam un sākt juridisko ceļu, lai nostiprinātu LELBĀL juridisko statusu Latvijā. Gulbis norādīja, ka baznīca to apņēmusies paveikt līdz nākamā gada martam.

LELBĀL Latvijas apgabala dibināšanas sinodē otrdien izcēlās asas diskusijas par sadarbību ar Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu (LELB). Vairāki diskusijas dalībnieki atzīmēja LELBĀL sarežģītās attiecības ar LELB, kā arī tās apdraudējumu topošajai Latvijas LELBĀL daļai. Žols uzsvēra, ka LELBĀL ir nepieciešama leģitīmu vieta, proti, tas, ka tā ir kara laika baznīcas mantiniece. "Tas ir skaidri jāpasaka - sadarbība ar LELB var notikt tikai pastāvot uz saviem pamatiem," norādīja Žols. Viņš piemetināja, ka attiecības ar LELB un Latvijas valsti, lai LELBĀL iegūtu legālo statusu, nebūs vieglas.

Jau ziņots, ka LELBĀL 31.maijā sanāca uz apgabala dibināšanas sinodi. Žols skaidroja, ka pašlaik Latvijā ir četras LELBĀL draudzes, bet baznīcai nav oficiāla statusa. Viņš norādīja, ka apgabals būs baznīcas daļa līdzīgi kā tas ir, piemēram, Kanādā.

LELBĀL Latvijas apgabala dibināšanas sinode vienlaikus sakrīt ar brīdi, kad LELB savā sinodē lems par pilnīgu sieviešu ordinācijas aizliegumu, to nostiprinot LELB Satversmē. LELB arhibīskapa Jāņa Vanaga prakse daudzu gadu garumā ir liecinājusi par vēlmi pilnībā atstumt sievietes no kalpošanas garīdznieku amatos LELB.

LELBĀL ir veidojusies no Otrā pasaules kara laikā Latviju atstājušajiem draudžu locekļiem, kas pēc kara varēja brīvi īstenot savu reliģisko pārliecību kā leģitīms, tiesisks turpinājums Latvijas luteriskajai baznīcai, kas okupāciju rezultātā tika faktiski iznīcināta. Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas sevi uzskata par tikpat patiesu mantinieci tai LELB, kas pastāvēja līdz Otrajam pasaules karam, kā tā atlikusī LELB daļa, kura neizbēgami nonāca PSRS varas iestāžu kontroles sfērā.

LELBĀL dibinātas draudzes pastāv Rietumvācijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, ASV, Kanādā, Dienvidamerikā; Austrālijā un Jaunzēlandē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!