Latvijas Ārstu biedrība ierosina ļaut alkoholu un tabakas izstrādājumus tirgot tikai specializētajos veikalos.
Latvijas Ārstu biedrība iesniegusi Saeimai sagatavotus priekšlikumus, kuros paredzēts noteikt, ka alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi tirgojami tikai specializētos alkoholisko dzērienu un tabakas veikalos vai lielveikalu specializētās, norobežotās, ar atsevišķu kases automātu aprīkotās nodaļās, kuru tirdzniecības platība nav mazāka par 20 kvadrātmetriem.

Biedrība vērsusies ar šādiem priekšlikumiem pie Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, Tautsaimniecības komisijas, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, kā arī Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis atsaucas uz Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdi, kurā tika lemts par nepieciešamību Latvijas likumdošanā bargāk vērsties pret smēķēšanas un alkoholisma netikumu Latvijā, kas rada veselības problēmas vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju un tieši vai netieši izraisa 20% nāves gadījumu valstī.

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs portālam "Delfi" norādīja, ka šādas izmaiņas būtu neizdevīgas ne tikai tirgotājiem, bet arī patērētājiem. Tirgotāju vidū kā pirmie cietīs mazie tirgotāji.

Turklāt jau tagad ir veikti vairāki pasākumi, kuru mērķis savulaik bija sabiedrības veselības veicināšana: tabakas izstrādājumu novietošana augstākajos plauktos un alkohola tirdzniecības laika ierobežošana.

Danusēvičs uzsvēra, ka tādēļ alkohola tirdzniecība nav sarukusi. Pēc viņa vārdiem, to sekmē arī citi procesi, piemēram, cilvēka vēlme atpūsties no ikdienas. Turklāt, ja alkohola un tabakas ierobežošanas mērķis ir sabiedrības radināšana pie veselīga dzīvesveida, tad būtu jāsekmē, piemēram, sporta laukumu būvniecība.

Jau ziņots, ka iepriekš LĀB aicinājusi izslēgt tabakas izstrādājumus no patēriņa cenu indeksa groza kā veselībai kaitīgus produktus, kā arī vēl par 60% palielināt akcīzes nodokli tabakai, ieņēmumus no tā novirzot veselības aprūpes vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!