Šodien stājas spēkā jaunais Civilstāvokļa aktu likums, kas nosaka, ka Latvijas iedzīvotāji turpmāk laulību var izsludināt un slēgt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā Latvijā, neatkarīgi no dzīvesvietas, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijas (TM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Saleniece.

Jaunajā likumā noteikts, ka, reģistrējot bērnu, vairs netiks izsniegta dzimšanas zīme, jo dzimšanas zīmē nebija norādīta bērna izcelšanās un tai nav praktiska pielietojuma.

Civilstāvokļa aktu likumā paredzēts, ka miršanas apliecībā ētisku apsvērumu dēļ vairs netiks rakstīts nāves cēlonis, šāda atzīme būs tikai miršanas reģistrā.

Saleniece informēja, ka pēc likuma spēkā stāšanās par dzimtsarakstu nodaļas vadītāju varēs būt ikviens Latvijas pilsonis, kuram ir augstākā izglītība un kura personiskās un profesionālās īpašības atbilst šim amatam. Līdz šim augstākā izglītība nebija obligāts priekšnoteikums.

Turpmāk civilstāvokļa aktu reģistrācijas kārtību, reģistru un paraugus, kuri tiek izsniegti, pamatojoties uz reģistru ierakstiem, reģistru glabāšanas kārtību un termiņus, kā arī dzimtsarakstu nodaļas vadītāja amata zīmi noteiks ar Ministru kabineta noteikumiem.

7.aprīlī stājās spēkā grozījumi Civillikumā, kas nosaka, ka, noslēdzot laulību, vairs nav jāuzrāda dzimšanas apliecība un medicīniskā izziņa par veselības stāvokli. Šobrīd jāuzrāda tikai pase un dokuments, kas apliecina iepriekšējās laulības, ja tāda ir bijusi, šķiršanu vai laulātā miršanas faktu.

Grozījumi arī nosaka, ka var laulāt bez iepriekšējas izsludināšanas, ne tikai ja līgavainis dodas kara gaitās, bet arī ja līgava dodas pildīt militārus uzdevumus.

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem Civillikumā turpmāk atļauju par bērnu adopciju uz ārvalstīm dos bērnu un ģimenes lietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!