Ministru kabineta komiteja šodien akceptēja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto tabakas uzraudzības valsts programmu, kas paredz līdz 2010.gadam vismaz par 20% samazināt smēķētāju skaitu Latvijā.
Lai to paveiktu, plānots ierobežot tabakas izstrādājumu piedāvājumu, informēt sabiedrību par smēķēšanas risku un mazināt tabakas pieprasījumu.

Smēķēšanu jauniešu vidū iecerēts mazināt, nosakot atbildību personām, kas tabakas izstrādājumus pērk un nodod nepilngadīgajiem. Plānots izstrādāt izglītojušus pasākumus nepilngadīgo personu vecākiem un veidot tabakas antireklāmu.

Lai ierobežotu kontrabandu, iecerēts pastiprināt atbildību par nelikumīgu tabakas apriti. Patlaban maksimālais sods par cigarešu pārvadāšanu lielā apjomā veido tikai daļu no preces vērtības.

Lai mazinātu tabakas izstrādājumu pieprasījumu, VM rosina izvērtēt iespēju straujāk palielināt tabakas izstrādājumu akcīzes nodokli. Tomēr ministrija uzsver, ka akcīzes nodokli nedrīkst palielināt straujāk nekā kaimiņvalstīs, jo šāda rīcība veicinātu tabakas izstrādājumu kontrabandu.

Patlaban spēkā esošā kārtība paredz, ka akcīzes nodoklis Latvijā tiks palielināts līdz 2010.gadam, līdz ar to cigarešu cenas Latvijā pieaugs vairāk nekā 2,6-5 reizes.

VM iecerējusi aizliegt tabakas izstrādājumu ražotājiem un izplatītājiem ieviest tabakas izstrādājumu tirdzniecības pasākumus, piemēram, īstenot tādas akcijas kā “Iegādājies divas paciņas ar cigaretēm, un dāvanā saņemsi saulesbrilles”, “Iegādājies piecas paciņas cigarešu un saņem dāvanā šķiltavas”.

Iecerēts izvietot krāsainus biedējošus fotoattēlus vai citas ilustrācijas uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem, kā arī ierobežot tabakas izstrādājumu reklāmu tirdzniecības vietās.

Programmā iekļauti tabakas lietošanas profilakses pasākumi. Paredzēts izglītot sabiedrību tabakas kontroles jautājumos, pastiprinātu uzmanību veltīt sievietēm

VM norāda, ka pašvaldībām aktīvāk jāiesaistās tabakas lietošanas profilaksē, tām jāsniedz jauniešiem veselīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas, piemēram, būtu nepieciešams uzbūvēt jaunus skeitparkus un sporta laukumus.

Nepieciešams izglītot arī veselības aprūpes speciālistus par tabakas lietošanas risku un par smēķēšanas atmešanu. Smēķēšanas ierobežošanas aktivitātēs jāiesaista arī sabiedriskās organizācijas un brīvprātīgas jauniešu kustības.

Īpaša programmas mērķa grupa izcelti Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Pēc programmas sagatavotāju ieskatiem, karavīri kalpo kā uzvedības paraugs bērniem un jauniešiem, tāpēc NBS obligātā un profesionālā dienesta karavīri ir jāizglīto par tabakas atkarību un profilaksi, kā arī par iespējām atmest smēķēšanu.

VM atzīst, ka nepieciešams sniegt kvalitatīvu, pieejamu un mūsdienīgu tabakas atkarības ārstēšanu, tāpēc jāpilnveido tabakas atkarības ārstēšanas metodes un Narkoloģiskā dienesta darbs. Tabakas atkarības diagnoze būtu jāiekļauj ambulatoro narkologu valsts finansēto diagnožu sarakstā.

Aprēķināts, ka nākamā gada budžetā, lai īstenotu programmu, būs nepieciešami 39 000 latu, 2007.gadā - 549 600 lati, 2008.gadā - 530 200 lati, bet pēc tam ik gadu - 451 100 lati.

Dokuments vēl būs jāpieņem Ministru kabinetā. Par programmas īstenošanu atbildīgā būs VM.

Statistika liecina, ka 2004.gadā Latvijā smēķēja 47,3% vīriešu un 17,8% sieviešu. Tas ir nedaudz mazāk nekā 2002.gadā, kad smēķēja 51,1% vīriešu un 19,2% sieviešu.

Ik gadu vismaz 4380 cilvēki mirst no slimībām, kas ir saistītas ar tabakas lietošanu. Smēķēšana ir arī viens no biežākajiem sirds un asinsvadu slimību, elpošanas orgānu, onkoloģisko un daudzu citu slimību riska faktoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!