Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dibinātās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) pētnieki dosies uz Īriju, lai pētītu Latvijas iedzīvotāju emigrāciju un noskaidrotu tās galvenos iemeslus un motivāciju, informēja Prezidenta Preses dienestā.
Projekta uzdevums ir apzināt faktisko situāciju, veikt analīzi un sniegt ieteikumus politikas veidotājiem un valdībai emigrācijas plūsmas mazināšanai un Latvijas iedzīvotāju motivēšanai atgriezties dzimtenē.

Līdz šim ir tikuši veikti kvantitatīvi un teorētiski pētījumi par Latvijas iedzīvotāju emigrāciju, lielu devumu situācijas apzināšanā snieguši arī masu mediji. Veicot pētījumu Īrijā, Komisija papildinās esošo pētījumu un datu klāstu ar trūkstošajiem kvalitatīvajiem datiem, kas ļaus veikt jau daudz plašākus un konkrētākus secinājumus un sniegt ieteikumus.

Tiek izšķirtas četras pakāpes, kā ieceļotāji kļūst par pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Tās ir - īslaicīga imigrācija, uzturēšanās pagarinājums, ģimenes apvienošanās un pastāvīga palikšana uz dzīvi, kas var ietvert pilsonības iegūšanu vai politisko izslēgšanu, kā arī sociālekonomisko marginalizēšanu.

Komisijas pētnieki noskaidros Latvijas iedzīvotāju iesakņošanās pakāpi Īrijā, jaunās hierarhijas kopienā (kā cilvēki palīdz viens otram darba, dzīvesvietas meklējumos, birokrātijas pārvarēšanā), kā arī Latvijas imigrantu sociālo un ekonomisko industriju – juridiskā palīdzība, medicīnas pakalpojumi, veikali, kafejnīcas, atpūtas vietas, skolas u.c. Tiks pētīts, kādās ekonomiskajās industrijās koncentrējas imigranti no Latvijas un kāda ir darbaspēka segmentācija.

Komisijas pētījuma ietvaros tiks veiktas intervijas ar Latvijas iedzīvotājiem Īrijā, darba devējiem Īrijā un vietējo Īrijas darbaspēku, ar Latvijas iedzīvotājiem, kuri pēc darba Īrijā atgriezušies dzimtenē un Latvijas rekrutēšanas uzņēmumiem. Tiks veiktas arī ekspertu intervijas ar politikas veidotājiem un ierēdņiem Īrijā un Latvijā.

Projekta rezultāts būs ziņojums par esošo situāciju, analīzes rezultātā tapuši secinājumi un rekomendācijas politikas veidotājiem situācijas uzlabošanai. Rekomendācijas aptvers dažādas jomas un būs orientētas uz problēmas analīzi plašā kontekstā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!