Pirmdien notikušajā traģiskajā negadījumā, kad Daugavā pēc neveiksmīga lēciena ar izpletni gāja bojā divi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīri, vaino strauji izmainījušos laika apstākļus, otrdien žurnālistiem sacīja NBS komandieris, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.
Zeibots skaidroja, ka pieļaujamais vēja ātrums, lecot ar izpletni, ir līdz pieciem metriem sekundē. Brīdī, kad no lidmašīnas izlēca pieci SUV karavīri, mērījumi liecināja, ka vēja ātrums nepārsniedz trīs līdz četrus metrus sekundē, taču brīdi pēc karavīru lēciena no 600 metru augstuma vēja ātrums un virziens strauji mainījies.

Brīdinājumu no meteorologiem par pēkšņām laika apstākļu izmaiņām SUV saņēma tikai pulksten 13.20, kad traģēdija jau bija notikusi.

Zeibots pastāstīja, ka izpletņlēcējiem ekipējumā bija izpletnis, rezerves izpletnis, kā arī glābšanas veste. NBS komandieris skaidroja, ka diviem izglābtajiem karavīriem vestes bija uzpūstas, un viņi paspējuši sākt atāķēties no izpletņa sistēmas. Savukārt diviem bojāgājušajiem karavīriem glābšanas vestes nebija nostrādājušas, un viņi nebija sākuši atāķēšanos no izpletņa sistēmas.

Karavīri pirms lēcieniem tika speciāli apmācīti.

Zeibots izsaka līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem.

SUV Speciālās izlūkošanas nodaļas izlūkošanas tehniskā speciālista seržanta Normunda Stradiņa ģimenē ir divi bērni, SUV Speciālās izlūkošanas nodaļas izlūkošanas tehniskā speciālista, seržanta Mārtiņa Arāja ģimenē – viens bērns.

Bojāgājušie armijā dienēja astoņus un desmit gadus, kā arī savas karjeras laikā piedalījusies dažāda veida misijās.

Pirmdien darbu sākusi aizsardzības ministra Ata Slaktera uzdevumā izveidota speciālās izmeklēšanas komisija, lai noskaidrotu izpletņlēkšanas nodarbības laikā notikušās traģiskās divu NBS Speciālo uzdevumu vienības profesionālā militārā dienesta karavīru bojāejas iemeslus un apstākļus.

Speciālās izmeklēšanas laikā notiks pārbaudes, lai noskaidrotu nelaimes gadījuma cēloņus un ietekmējošos faktorus, izvērtētu, vai ir pieļauti militārajos reglamentos un citos militāro dienestu reglamentējošos un vispārējos normatīvajos aktos noteikto prasību pārkāpumi, uzklausītu nodarbību dalībnieku un atbildīgo amatpersonu ziņojumus. Izmeklēšanas rezultātā tiks lemts arī par sociālo garantiju nodrošināšanu, kas noteiktas normatīvajos aktos, kuri regulē karavīru sociālās drošības jautājumus.

Slakteris izsaka visdziļāko līdzjūtību abu bojā gājušo karavīru ģimenes locekļiem un tuviniekiem sakarā ar traģisko zaudējumu. Ministrs izsaka līdzjūtības apliecinājumus Nacionālo Bruņoto spēku komandierim un karavīriem sakarā ar traģisko dienesta biedru bojāeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!