Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts (ĪUMSILS) sadarbībā ar Pasaules Brīvo latviešu apvienību (PBLA) 2006.gada septembrī plāno organizēt vairākus pasākumus, kuru pamatmērķis būs diskutēt par ārzemēs dzīvojošo latviešu un viņu ģimenes locekļu piederības sajūtu etniskajai dzimtenei un lomu Latvijā notiekošajos procesos.
Septembris tiks dēvēts par "Tautiešu mēnesi", un tā galvenais uzdevums būšot informēt sabiedrību Latvijā un mītnes zemēs vieniem par otriem, mazināt aizspriedumus un sekmēt dialogu, informē ĪUMSILS.

Galvenās aktivitātes, kas paredzētas "Tautiešu mēneša" laikā, būs bērnu zīmējumu un jauniešu domrakstu konkurss "Ceļš uz mājām - tuvs vai tāls?...", kas norisināsies no 31.augusta līdz 4.septembrim.

Jau pirms vairākiem mēnešiem tika izsludināts konkurss ar mērķi rosināt mītnes zemēs dzīvojošos bērnus un jauniešus iepazīt Latviju - tās ļaudis, dabu, tradīcijas un vēsturi. Konkursā tika aicināti līdzdarboties pirmskolas un jaunākā skolas vecuma bērni, kuri piedalās zīmējumu konkursā, kā arī vidējā un vecākā skolas vecuma grupā bērni, kuru pamatuzdevums ir rakstīt domrakstu.

Mītnes zemju uzvarētāji katrā vecuma grupā tiks aicināti uz konkursa noslēgumu Latvijā no 31.augusta līdz 4.septembrim, kura laikā tiks apbalvoti visi mītņu zemēs rīkoto konkursu uzvarētāji.

No 3.septembra līdz 6.septembrim notiks pasaules latviešu jauniešu konference "Mēs - latvieši pasaulē".

Jauniešu konference kopā pulcēs aktīvus ārpus Latvijas dzīvojošus latviešu jauniešus, lai kopīgi diskutētu par latviešu jauniešiem aktuālām problēmām un jautājumiem, kas skar informācijas pieejamību un apmaiņu starp latviešiem ārzemēs, jauniešu piesaisti latviešu organizācijām, izglītības iespējas, konkurētspēju darba tirgū un latviskās pašapziņas aktualitāti.

Savukārt no 7.septembra līdz 10.septembrim norisināsies ārzemēs dzīvojošo tautiešu sabiedrisko organizāciju vadītāju forums.

Foruma mērķis ir nodrošināt iespēju latviešu organizāciju vadītājiem dalīties pieredzē un iegūt papildu informāciju par procesiem Latvijā un citās mītnes zemēs, tikties ar Latvijas amatpersonām, kuru uzdevums ir nodrošināt valsts atbalstu ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem un viņu ģimenes locekļiem.

7.septembrī tiks prezentēts pētījums par ārpus Latvijas dzīvojošajiem tautiešiem un viņu kopienām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!