Nacionālā drošības padome šomēnes nolēmusi atbalstīt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rotas izvešanu no Irākas, tur atstājot tikai aptuveni 15 štāba virsnieku. Tā vietā līdz gada beigām Latvija krietni palielinās karavīru skaitu Afganistānā.
"Iespēja izvest mūsu karavīru rotu no Irākas izskanēja jau pērn novembrī NATO samita laikā. Pēc tam tas tika precizēts. Februārī par to vienojās Nacionālā drošības padome, tā, ka šogad jūlijā karavīru rota Irāku pametīs," laikrakstu "Neatkarīgā Rīta Avīze" informēja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs.

"Tas gan nenozīmē, ka mēs no Irākas aizejam pilnībā. Pēc šā gada jūlija Irākā atradīsies aptuveni 15 NBS karavīru, kuri strādās NATO apmācības misijā vai arī dažādos posteņos koalīcijas spēku štābos," piebilda ministrijas pārstāvis.

Kājnieku rotai, kas uz Irāku devās janvāra sākumā, viens no galvenajiem uzdevumiem ir palīdzēt Irākas varas iestādēm un atbildību lēnām nodot vietējām drošības struktūrām.

NBS preses virsnieks Uldis Davidovs uzsvēra, ka atbildības nodošana notiek, tomēr par tās pilnīgu izdošanos vēl nevar spriest. Ja irākieši nebūs gatavi pārņemt no Latvijas karavīriem patrulēšanu, tas tomēr nebūšot iemesls mūsu rotas ilgākai palikšanai Irākā. Februārī Irākā nemiernieki trīs reizes apšaudījuši militāro bāzi Divānijā, Latvijas kontingenta karavīri šajās apšaudēs nav cietuši. Pirmā apšaude notikusi 12.februārī, kad bāzes virzienā raidīti vairāki mīnmetēja šāviņi. Bāzi nemiernieki apšaudījuši arī 15.februārī, bet vēl vienu apšaudi Latvijas karavīri piedzīvoja pagājušajā nedēļā - 22.februārī.

"Šie gadījumi neliecina, ka Irākā būtu kļuvis mierīgāk. Tomēr jau pērnā gada beigās mēs vienojāmies ar Irākas varas iestādēm, ka koalīcijas spēki lēnām pilnvaras nodod viņiem - tā ir gan patrulēšana, gan kārtības uzturēšana," skaidroja Rinkēvičs. Dienesta pienākumus Irākā pilda 124 latviešu karavīri, misijas termiņš ir noteikts līdz 2007.gada 31.decembrim.

Samazinot kontingentu Irākā, Latvijas Aizsardzības ministrija plāno palielināt karavīru skaitu Afganistānā, kas patlaban ir svarīgākā NATO misija. Šobrīd ir skaidrs, ka arī turpmāk latviešu karavīri būs izvietoti Afganistānas ziemeļos Norvēģijas spēku paspārnē. Patlaban Afganistānā dienē 35 latviešu karavīri un divi štāba virsnieki. Līdz gada beigām Afganistānā varētu izvietot aptuveni 100 Latvijas karavīru, un šogad oktobrī Aizsardzības ministrija Saeimai lūgs pagarināt NBS Afganistānas misijas termiņu, informēja Rinkevičs.

Viņš nevēlējās komentēt, vai latviešu karavīru pārvietošana vai nepārvietošana varētu ietekmēt iespējamās ASV militārās aktivitātes pret Irākas kaimiņvalsti Irānu. "Par šādu situācijas eskalāciju mēs nevaram runāt, tās būtu tikai spekulācijas. Šodien es šīs lietas nevēlētos saistīt kopā," norādīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!