Latviešu leģionāru organizācijas "Daugavas vanagi Latvijā" vadītājs Jānis Atis Krūmiņš plāno piedalīties leģiona atcerei veltītajā gājienā, norādīja biedrības "Klubs 415" pārstāvis Jānis Sils.
Gājienu atbalstošu pozīciju esot paudis arī politiķis bijušais leģionārs Visvaldis Lācis (ZZS), kā arī citi leģionāri, starp tiem Latvijas Nacionālo karavīru biedrības (LNKB) biedri, norādīja Sils.

"Tādējādi nav pamata apgalvojumam, ka leģionāri un viņu organizācijas norobežojas no 16.marta atceres gājiena, ko kopīgi rīko Nacionālā spēka savienība un "Klubs 415"," sacīja Sils.

LNKB un "Daugavas vanagi" iesaka patriotiski noskaņotiem latviešiem 16.martā klusi pieminēt savus varoņus, piemēram, ziedot asinis citiem cilvēkiem asinsdonoru centros vai apciemot kādu slimu sirmgalvi vai ziedot naudu kādai labdarības organizācijai.

"Taisīt politiku uz leģionāru "kauliem" nekādu labumu nenesīs," uzskata "Daugavas vanagu" priekšnieks Juris Augusts un LNKB priekšsēdētājs Edgars Skreija.

Pēc viņu viedokļa, Latvijā atkal lieki tiek politizēta 16.marta piemiņas diena. "Tas notiek ar nodomu, lai ekstrēmisti no kreisās un labās puses gūtu sev publicitāti. Nožēlojami, ka to rezultātā atkal notiek Latvijas tēla apmelnošana," atzīst Augusts un Skreija.

16.martā no sapulces rīkošanas Brīvības ielas un Aspazijas bulvāra krustojumā pie Laimas pulksteņa atteikusies biedrība "Barikāžu dalībnieku savienība", pastāstīja Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis.

Pašvaldība atļāvusi Jurijam Kotovam rīkot denacionalizēto namu īrnieku gājienu no Saeimas nama uz Brīvības pieminekli plkst.12, lai gan Kotovs izteica vēlēšanos, lai pasākums notiktu plkst.10.30. Paredzēts, ka piedalīsies 200 cilvēku.

Organizācija "Latvijas Antifašistiskā komiteja" no plkst.16.30 līdz 17.45 iecerējusi rīkot sapulci iepretim Kolonādes kioskam Brīvības bulvārī 26. Plānots, ka sapulcē piedalīsies 250 dalībnieki.

Biedrība "Gustava Celmiņa centrs" un Igors Šiškins no plkst.17 līdz 18 plāno rīkot sapulci pie Okupācijas muzeja - Strēlnieku laukumā. Šajā saietā plānojuši piedalīties 100 dalībnieki. Organizācija iepriekš bija pieteikusi arī gājienu, taču vēlāk to atsaukusi.

Nacionālā spēka savienība (NSS) no plkst.18 līdz 19 vēlas rīkot gājienu no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim. Gājienā plānojuši piedalīties 70 dalībnieki.

Šis gājiens leģionāru piemiņas dienā notiks policijas uzraudzībā, informēja pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs. Viņš norādīja, ka Rīgā gājieni policijas pavadībā no 1997.gada notikuši bieži. Citviet Eiropā arī esot līdzīga prakse gājienu rīkošanā.

NSS Rīgas nodaļas pārstāvis Kārlis Dumbris pastāstīja, ka gājiena dalībnieki neiesaistīsies kautiņā, ja antifašistu organizāciju pārstāvji izdarīs provokācijas. Viņš pauda cerību, ka policija spēs uzturēt kārtību.

Kotovs sacīja, ka 16.marts gājiena un sapulces rīkošanai izvēlēts apzināti, jo denacionalizēto namu problēmas esot cieši saistītas ar "hitlerisma ideju propagandēšanu". Savā gājienā Kotovs gribot pievērst Saeimas un valdības uzmanību sociālajiem jautājumiem.

Jau ziņots, ka leģionāru piemiņas dienā 16.martā Rīgā neaizliegs nevienu no pieteiktajiem pasākumiem. Rīgas dome saņēma piecus pieteikumus rīkot sapulces un gājienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!