Cilvēka legālie ienākumi būs izšķiroši, ja kārotais kredīts būs lielāks par 100 minimālajām mēnešalgām, nevis 50, kā bija iecerēts valdības akceptētajā inflācijas apkarošanas plānā. Saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) teikto, slieksnis dubultots, lai to saskaņotu ar plānoto sākumdeklarēšanas ienākumu limitu.
Ekonomisti abu ienākumu sliekšņu vienādošanu vērtē atzinīgi, taču uzskata tos par pārāk augstiem, lai sasniegtu cerēto - būtiski mazinātu patēriņu un tā spiedienu uz inflāciju, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Jau ziņots par marta sākumā valdībā akceptēto inflācijas apkarošanas plānu, kas paredz vairākus pasākumus, lai inflāciju 2010. - 2011.gadā nodzītu zem 3%. Neilgi pēc tam akceptēts sākumdeklarēšanas likumprojekts, kas nosaka - iedzīvotājiem, kuru ienākumi vai īpašums būs vismaz 100 minimālo mēnešalgu vērts, tas būs jādeklarē.

Izstrādājot inflācijas apkarošanas plānu, ar priekšlikumu, ka legālie ienākumi jāuzrāda kredītam, lielākam par 50 minimālajām mēnešalgām, nāca klajā FM, kam pārējie darba grupā piekrita.

"Tagad slieksnis dubultots. Tas ir milzīgs lēciens. Šis būs zaļais signāls patēriņa kredītiem un nebanku sektoram. Tātad stimulējam patēriņu, neprasām oficiāli pierādāmus ienākumus, bet ceram mazināt cenu kāpumu?" skeptisks sarunā ar laikrakstu bija Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis darba grupā AS "SEB Unibankas" analītiķis Andris Vilks.

Viņš norādīja, ka paaugstinātā "latiņa" neskars vienu no galvenajiem inflācijas dzenuļiem - strauji augošo patēriņa kreditēšanu. Tas neveicinās arī pelēkās ekonomikas legalizēšanos, jo par aizņemto naudu varēs nopirkt dažādas lietas, pat auto, neuzrādot legālos ienākumus. "Saprotu, ka ar mazām summām negrib ķēpāties, taču inflācijas mazināšanai vajadzētu sākt ar mazāku slieksni," teica Vilks.

Tādā gadījumā rezultāts nebūtu tūlītējs, taču jaunajā variantā "vispār nekas nav gaidāms", izteicās ekonomiste Margarita Dunska. Turpretim FM cer veiksmīgi sasniegt mērķus un norāda, ka uz Saeimu virzītajos Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumos ietvertās prasības stāsies spēkā šā gada 1.jūlijā. Legālos ienākumus apliecinās Valsts ieņēmumu dienesta izziņa, ko varētu saņemt kredīta ņēmējs vai devējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!