Saeima ceturtdien, otrajā lasījumā skatot grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, atbalstīja brīvdienās iekritušo svētku dienu kompensēšanu, kā arī 8.marta – Starptautiskās sieviešu dienas - iekļaušanu atzīmējamo dienu sarakstā.

Saeima noraidīja apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"(PCTVL) priekšlikumu par svētku dienām noteikt arī 6. un 7.janvāri – pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus, pareizticīgo un vecticībnieku Lielo Piektdienu, Pirmās Lieldienas un otro Lieldienu dienu, kā arī 8.martu – Starptautisko sieviešu dienu.

Saeima atbalstīja apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK priekšlikumus par svētku dienu noteikt arī 24.decembri – Ziemas saulgriežus.

Saeima atbalstīja premjera Aigara Kalvīša (Tautas partija) priekšlikumu, kas paredz, ka gadījumā, ja 4.maijs un 18.novembris iekrīt sestdienā vai svētdienā, tad nākamās darbdienas nosaka par brīvdienām.

Debates izraisīja apvienības "Saskaņas centrs" deputāta Valērija Agešina priekšlikumu par atzīmējamu dienu noteikt 8.martu – Starptautisko sieviešu dienu. Šo priekšlikumu atbalstīt aicināja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Pēteris Hanka, atgādinot, ka paši deputāti šajā dienā sveicot Saeimas sievietes. Savukārt kritizēja to apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāts Dzintars Rasnačs, norādot, ka ar "vītušu ziedu dalīšanu" nodarbojas tikai atsevišķi parlamentārieši un tā neesot nekāda tradīcija.

Par 8.marta iekļaušanu atzīmējamo dienu sarakstā balsoja 35 deputāti, pret 9, bet atturējās 22 tautas kalpi, līdz ar to Starptautiskā sieviešu diena tika iekļauta atzīmējamo dienu sarakstā.

Saeima ceturtdien arī noraidīja Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" apvienības (LPP/LC) priekšlikumu pareizticīgo un vecticībnieku Lieldienas noteikt par atzīmējamām dienām. Tāpat tika noraidīts PCTVL priekšlikumus atzīmēt maija sākumā Uzvaras dienu, kā arī pieminēt fašisma sagrāvi, kas izraisīja asas debates starp kreiso partiju politiķiem un nacionāli noskaņotajiem tautas kalpiem. ZZS deputāts Visvaldis Lācis emocionālā uzrunā stāstīja par savām gaitām leģionāros, kā no tribīnes dziedāja. Savukārt TB/LNNK deputāts Pēteris Tabūns aicināja "sadot pa zobiem" kreiso partiju politiķiem par šādiem priekšlikumiem.

Saeima arī noraidīja Bērnu un ģimenes lietu ministrijas priekšlikumu atzīmējamo dienu sarakstā iekļaut Tēvu dienu, jo, kā vēlāk izrādījās, šajā dienā jau tiekot atzīmēta Visu mirušo dzīvnieku diena.

Deputāti atbalstīja priekšlikumu oktobra pirmajā svētdienā svinēt Skolotāju dienu, bet jūlija otrajā sestdienā- Jūras svētku dienu. Tāpat tika atbalstīts arī bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika (LPP) priekšlikums atzīmējamo dienu sarakstu papildināt ar 15.maiju - Starptautisko ģimenes dienu, kā arī 1.jūniju - Starptautisko bērnu tiesību aizsardzības dienu.

Par likumprojektu Saeimai vēl būs jālemj trešajā lasījumā.

Jau vēstīts, ka svētku, atceres un atzīmējamo dienu likumprojekts skatīts arī 8.Saeimā, taču toreiz pirms vēlēšanām tajā tika iebalsotas vairākas pretrunīgi vērtētas svētku un atceres dienas, kā rezultātā galīgajā lasījumā deputāti likumprojektu noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!