Ar nākamā gada 2.janvāri bērniem būs obligāta vakcinācija pret vējbakām, liecina otrdien valdībā apstiprinātie grozījumi Vakcinācijas noteikumos.
Turpmāk 15 mēnešus vecus bērnus būs obligāti jāvakcinē pret vējbakām. Iepriekš vecāki varēja izlemt vai šāda vakcinācija viņu bērniem ir nepieciešama.

Vakcinācijas noteikumu grozījumi paredz iespēju visiem ģimenes ārstiem plānot un vakcinēt bērnus, kuriem deklarētā dzīves vieta ir ērču encefalīta augsti endēmiskajās teritorijās, neatkarīgi no savas prakses pamatteritorijas.

Grozījumi noteikumus palielina ārsta palīga lomu, nosakot, ka viņš piedalās ne tikai ārstniecībā, vada pacientu aprūpes darbu, nodarbojas ar pacienta izglītošanu veselības jautājumos, veic profesionālās izglītības darbu, bet arī izmeklē pacientus, diagnosticē slimības un veic ārstēšanu.

Akceptētie grozījumi noteikumos arī veikti, lai precizētu funkciju sadali starp valsts aģentūru "Sabiedrības veselības aģentūra" un zāļu lieltirgotavām vakcīnu uzglabāšanā un izplatīšanā. Turpmāk zāļu lieltirgotavas katru mēnesi apkopos vakcinācijas iestāžu pasūtījumu un vakcīnu izlietojumu, par ko iesniegs atskaiti Sabiedrības veselības aģentūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!