Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) birojs pieprasījis ASV vēstniecības Latvijā paskaidrojumus par ASV vēstnieces Latvijā Ketrīnas Todas Beilijas runā izskanējušo apgalvojumu, ka "situācijā, kad Latvijas brīvību apdraudošā vara ir daudz vājāka, Latvijas iedzīvotāji, šķiet, nevēlas tai pretoties".
Par to otrdien ziņoja telekompānija Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT).

Savukārt trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" premjers skaidroja, ka otrdien vakarā premjera biroja pārstāvji noskaidrojuši, ka ASV vēstniece "neko tādu nav teikusi", pārpratums radies Beilijas runas tulkojumā. "Tas ir tipiski latviešu stilā... nesaprotot, kas runāts, meģināt izbazūnēt kā galveno," norādot uz mediju darbu, sacīja premjers.

Tā kā ASV vēstniecība esot norādījusi, ka ir radies pārpratums, "jāuzskata, ka šis jautājums atrisināts," sacīja Kalvītis.

Latvijas valdības pārstāvji iepriekš norādīja, ka, ja minētais apgalvojums tiešām izskanējis, tas iezīmētu jaunu pavērsienu Latvijas un ASV attiecībās.

Savukārt ASV vēstniecība Latvijā skaidrojusi, ka ir noticis pārpratums latviskā tulkojuma dēļ.

Vēstniecei esot žēl par šāda pārpratuma rašanos. Viņa norāda, ka vārds "pretoties" runā neesot minēts.

ASV vēstniece otrdien Latvijas Universitātē uzstājās ar Latvijas aktuālajiem politikas procesiem veltītu runu "Kopīgo vērtību saglabāšana".

Diplomātes skatījumā, pēdējā laikā Latvijā ir risinājušies vairāki notikumi, kas ir pretrunā ar ASV un Latvijas kopīgajām vērtībām.

"Esam redzējuši notikumus, kas šķiet pretrunā ar mūsu kopīgajām vērtībām. Piemēram, mēģinājumi tiesās ielikt tiesnešus, kas "zinās, kas jādara", mēģinājumi manipulēt ar likumiem, kas nosaka drošības iestāžu darbību, lai pieļautu lielāku politisko iejaukšanos, publiskas kampaņas, kas diskreditē tiesības un likuma varu sargājošas institūcijas," pārmetumus valstī notiekošajam precizēja vēstniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!