Nacionālā drošības padome trešdien, pretēji iepriekš neoficiāli izskanējušiem pieņēmumiem, nolēma Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja amatam ieteikt pašreizējo SAB šefu Jāni Kažociņu. Tagad par viņa kandidatūru būs jābalso Saeimā.
NDP pēc vairāku stundu ilgas apspriešana vienprātīgi nolēma virzīt atkārtotai apstiprināšanai SAB vadītāja amatā Kažociņu, žurnālistus pēc NDP sēdes informēja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers atteicās izpaust informāciju par to, vai ir bijuši arī citi kandidāti, norādot, ka šī informācija ir konfidenciāla. Viņš arī atteicās pēc būtības atbildēt uz jautājumu, kāpēc NDP bija nepieciešams par to spriest vairākas stundās, ja rezultātā lēmums tika pieņemt vienprātīgi.

Jautāts, kādi fakti bija par labu Kažociņa atkārtotai virzīšanai amatam, Zatlers norādīja, ka "galvenie kritēriji ir Latvijas valsts nacionāla drošība. Dienesta spēja sadarboties ar partnerdienestiem reģionāli un globāli."

"NDP jautājumam piegāja ļoti nopietni, rezultāts ir - kandidāts ir atrasts," sacīja Zatlers.

Jau ziņots, ka Kažociņa pilnvaras beidzas šī gada aprīlī. Valsts augstākās amatpersonas pirms viņa pilnvaru termiņa beigām publiski noliegušas, ka viņš slikti strādātu, vai ka pastāvētu vēlme viņu nomainīt. Gan premjers, gan prezidents uzsvēruši, ka Kažociņš ir viens no SAB vadītāja amata kandidātiem. Pats Kažociņš paudis vēlmi turpināt darbu vēl vienu termiņu.

Taču neoficiāli izskanējuši pieļāvumi, ka Kažociņš tiks nomainīts. Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Dzintars Jaundžeikars iepriekš publiski pieļāvis, ka Kažociņš nav politiski neitrāls, tāpat komisijas priekšsēdis nav pārliecināts, vai SAB strādā tikai Latvijas nacionālo interešu aizstāvībai.

Jaundžeikars ir solījis Nacionālās drošības padomē sākt diskusiju par vadošo darbinieku rotāciju specdienestos. "Ja kāds uz ilgu laiku iesēžas vienā amatā, viņam sāk šķist, ka dienestā viss ir kārtībā," savu ieceri pamatojis Jaundžeikars.

Ar militāro karjeru savu dzīvi saistījušais Kažociņš dzimis 1951.gadā Peterborovā, Anglijā. Darba gaitas Kažociņš uzsācis 1973.gadā un līdz 1989.gadam guvis arvien atbildīgākus komandējošus operāciju un mācību uzdevumus.

Kažociņš Notingemas universitātē ir ieguvis bakalaura grādu filozofijā, savukārt Sendhurstas militārajā akadēmijā ieguvis virsnieka pamatizglītību. 1984.gadā Kažociņš beidzis Lielbritānijas vecāko štāba virsnieku kursus, iegūstot Komandanta godalgu.

No 1995.gada līdz 1997.gadam Kažociņš bijis Latvijas Nacionālo bruņoto spēku priekšnieka vietnieks, no 1994.gada līdz 1995.gadam - pirmais Lielbritānijas militārais atašejs Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, no 1991.gada līdz 1993.gadam - britu 2.artilērijas pulka komandieris Vācijā un Ziemeļīrijā, no 1989.gada līdz 1991.gadam - britu Reinarmijas operācijas operāciju virsnieks Vācijā, Lielbritānijā un Vidējos Austrumos. 2002.gadā Kažociņš priekšlaicīgi atvaļinājies no Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem brigādes ģenerāļa pakāpē. No 2001.gada līdz 2002.gadam viņš bijis britu militārais padomnieks Slovākijas bruņoto spēku komandierim, no 2000.gada līdz 2001.gadam - britu Centrāleiropas padomnieks un apmācības vienības komandieris Čehijā, no 1997.gada līdz 2000.gadam - britu 4.divīzijas štāba priekšnieks Anglijā.

Kažociņš bija Ministru prezidenta ārštata padomnieks pretkorupcijas jautājumos. Tāpat Kažociņš darbojās kā tehniskais padomnieks "Cubic Applications Inc" (ASV) un pētīja Austrumeiropas drošības sektora reformas jautājumus.

Kažociņu SAB direktora amatam ieteikusi Nacionālā drošības padome (NDP), kad premjers Einars Repše viņu bija ieteicis šim amatam.

Latvijas pilsonību Kažociņš ieguva 2003.gada 4.aprīlī, 15.aprīlī stājās spēkā nepieciešamie likuma grozījumi, bet 25.aprīlī viņš saņēma pielaidi darbam ar valsts noslēpumu saturošu informāciju, līdz ar to tika novērsts pēdējais šķērslis, lai Kažociņš varētu kļūt par SAB direktoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!