Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vēlas panākt, lai Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) publiskotu finansēšanas avotus kampaņai par Satversmes grozījumiem, lai piešķirtu tautai tiesības atlaist Saeimu. "Šoreiz tas nevarētu tā palikt – "mēs jums neteiksim un viss", jo jautājums ir pārāk nopietns, uzskata Godmanis.
"Tas ir ļoti nopietns jautājums," intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" uzsvēra Godmanis. Godmanis atzina, ka valdībai un arodbiedrībām var būt dažādas nostājas jautājumā par tautas tiesībām atlaist Saeimu, bet LBAS vienkārši nesaka, no kurienes ir šai nopietnajai organizācijai nākuši līdzekļi.


"Ja kāda privātpersona vai uzņēmums ziedo savus līdzekļus, mums taču nav nekādu tiesību iebilst, bet ja cilvēks saka "ne, mēs jums neteiksim!"," kas mums šos līdzekļus ziedojis, tas nav pieņemami. Godmanis gan atzinis, ka valdība nevar oficiāli pieprasīt no LBAS atklāt finansēšanas avotus, jo sabiedriskās organizācijas iesniedz tikai gada pārskatu, turklāt tur neatšifrējot saņemtos līdzekļus.


Godmanis klāstīja, ka šim jautājumam var pievērsties parlamentārā komisija, un viņš iesaka LBAS vadītājam Pētrim Krīgeram neatteikties sniegt tai ziņas par finansētājiem.

"Aicinu Krīgeru noņemt šo melno šaubu pārklāju visam tam pasākumam, jo tas tikai saasina situāciju," sacīja premjers. "Šoreiz es domāju tā tas nepaliks, ka "mēs jums neteiksim un viss"," rezumēja valdības vadītājs.

Godmanis arī norādīja, ka neatbildēti jautājumi ir arī par otrās parakstu vākšanas - pensiju likuma grozījumu - iniciatīvu. Ministru prezidents uzsvēra, ka šādu kampaņu rīkotājiem jābūt kristālskaidriem finansēšanas avotiem, jo pretējā gadījumā var rasties šaubas un aizdomas, kā vārdā šīs kampaņas notiek.

Jau ziņots, ka LBAS rīkotajā kampaņā par ierosinājumu grozīt Satversmi un piešķirt tautai tiesības atlaist Saeimu parakstījušies vairāk nekā 210 000 iedzīvotāju. Sagatavotais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 78. un 79.pantu, nosakot, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu.
Likumprojekts jau nodots izskatīšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!