Tūristiem, kuri dodas uz Ugandu, ir jāuzmanās no sikspārņu pārnēsātā Mārburgas hemorāģiskā drudža, portālu "Delfi" informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.
SVA epidemiologi aicina ceļotājus, kas uzturas Ugandā vai plāno doties uz šo vietu, izvairīties no alu, kurās dzīvo sikspārņi, apmeklējuma sakarā ar to, ka šī gada jūnijā kāda Nīderlandes iedzīvotāja inficējusies ar Mārburgas hemorāģisko drudzi, apmeklējot tūrisma apskatei paredzētas alas ceļojuma laikā Āfrikas valstī Ugandā.

Minētās alas ir populārs tūrisma objekts un atrodas Ugandā Maramagambo mežā. Alās konstatēta plaša sikspārņu sugu populācija, kas var pārnēsāt divu tipu hemorāģiskā drudža izraisītājus - Mārburgas un Ebolas vīrusus.

Pasaules Veselības organizācija nenosaka ceļošanas ierobežojumus braucieniem uz Ugandu, bet, ņemot vērā risku inficēties, iesaka ceļotājiem neapmeklēt alas, kurās dzīvo sikspārņi.

Hemorāģiskajam drudzim ir infekcijai raksturīgs straujš sākums, drudzis, drebuļi, galvassāpes, sāpes muskuļos.Aptuveni piektajā dienā pēc simptomu sākuma parādās izsitumi, galvenokārt uz ķermeņa, nevis ekstremitātēm. Raksturīga slikta dūša, vemšana, sāpes krūškurvī, kaklā, vēderā, vēlāk caureja, kas var būt ar asins piejaukumu. Masīvas asins izplūdes izraisa daudzu orgānu mazspēju. Letalitāte svārstās no 23% līdz 50-90%. Pagaidām neeksistē licenzētas vakcīnas Mārburgas vīrus profilaksei.

Latvijas iedzīvotājiem, kas nenonāk saskarsmē ar sikspārņiem, kas pārnēsā Mārgurgas un Ebolas vīrusus nav pamata satraukumam, jo šī infekcijas slimība ir lokāla un to var iegūt tikai cieša kontakta ceļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!