Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) otrdien vakarā uzsvēra, ka Latvijas pienākums ir solidarizēties ar Gruziju un Baltijas, Polijas un Ukrainas līderu ierašanās Tbilisi ir šī soļa apliecinājums. LTV "Nakts ziņas" vēsta, ka visu minēto valstu vadītāji otrdienas vakarā uzrunājuši demonstrācijā sanākušos Tbilisi iedzīvotājus.

imageFoto galerija

Ziņu aģentūra "Interfax" vēsta, ka savās uzrunās 20 000 sanākušajiem Tbilisi iedzīvotājiem Baltijas, Polijas un Ukrainas līderi pauduši atbalstu Gruzijai. "Gruzija nav viena un ar to kopā ir visa civilizētā pasaule," teicis Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Lietuvas prezidents Valds Adamkus sacījis: "Būsim kopā un uzvara būs mūsu pusē". Arī Ukrainas prezidents Viktors Juščenko sacījis, ka Gruzijai ir tiesības uz neatkarību.

Uzrunas teicis arī Godmanis un Polijas prezidents Lehs Kačiņskis. Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili pateicies par atbalstu, vēsta "Interfax". Pēc mītiņa visu sešu valstu līderi devušies kopīgās vakariņās.

Otrdien intervijā LTV raidījumam "Panorāma" Godmanis atgādināja, ka arī Latvija 1991. gadā bija līdzīgā situācijā kā Gruzija šobrīd, tādēļ tagad Latvijas pienākums ir paust atbalstu Gruzijai.

Premjers, kurš intervijas brīdī bija ceļā no Baku uz Tbilisi, akcentēja, ka līdzīgi kā pārējās Eiropas Savienības un NATO valstis, arī Latvija pieprasa karadarbības pārtraukšanu un karaspēku atvilkšanu pozīcijās, kurās tie atradās pirms uzlidojumu sākšanās. Krievijas ziņu aģentūra "Lenta.ru" vēsta, ka sākotnēji bija plānots, ka Baltijas, Polijas un Ukrainas līderi uz Tbilisi dosies ar helikopteru, taču drošības apsvērumu dēļ nolemts braukt ar auto.

Vēlu vakarā Tbilisi ieradies arī Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš jau ticies ar Saakašvili, lai iepazīstinātu ar sešu punktu miera plānu, ziņo "Nakts ziņas". Tiesa, Krievija tomēr turpinot savus gaidsa uzbrukumus Gruzijai.

Jau vēstīts, ka Krievija otrdien paziņoja par uguns pārtraukšanu Gruzijā. Tiesa, Gruzija norādīja, ka uzbrukumi bijuši arī pēc Krievijas paziņojuma.

Tikmēr kritiku par Krievijas politiku otrdien pauda vairāku pasaules valstu līderi, tostarp ASV prezidents Džordžs Bušs, kurš uzsvēra, ka Krievijas un ASV attiecības jau ir pasliktinājušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!