Azartspēles regulāri spēlē 2%-3% Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru, žurnālistiem atzina NBS komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs.
Lai arī šis procents nav liels, tomēr NBS vadība atzīst, ka šis skaitlis ir rādītājs, ka azartspēles ir problēma armijā un tā nebūt neesot "uzpūsta".

Galvenokārt ar azartspēlēm aizrāvušies gados jaunie karavīri. "Karavīrs pēc dabas mīl risku un domā, ka šis risks ir viņa vērts," iemeslus skaidro Maklakovs.

Šo problēmu pastiprinot apstāklis, ka laimētavas atrodas ik uz ielas stūra, un šis nosaukums jau vien ir visai vilinošs. Lai gan lielākā daļa sabiedrības saprot, cik niecīgs procents pastāv iespējai vinnēt, jaunie karavīri tam nespēj pretoties, atzīst Maklakovs.

Jau pirms mēneša Maklakovs paziņoja, ka NBS vadība mēģina atklāt visus karavīrus-spēlmaņus un plāno, kad viņi būs apzināti, šos karavīrus ieskaitīt riska grupā. Toreiz Maklakovs brīdināja, ka ar šiem karavīriem var netikt pagarināti līgumi un viņi var tikt atlaisti no dienesta.

Minēto problēmu novembra beigās Maklakovs apsprieda arī ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, pēc tikšanās atzīstot, ka azartspēles spēlējot daudzi karavīri, ne tikai tie, kuri atgriezušies no misijām un kuriem nepieciešams kaut kādā veidā rehabilitēties. Līdzīgas problēmas ar disciplīnu pastāvot arī citās valstīs.

Maklakovs jau iepriekš, vērtējot pēdējā laika notikumus bruņotajos spēkos, atzina, ka viens no karavīru pastrādāto pārkāpumu iemesliem ir aizraušanās ar azartspēlēm.

"Esmu informēts, ka bruņotajos spēkos vairākiem karavīriem ir pārlieku liela aizraušanās ar azartspēlēm, kas savā veidā ir ietekmējusi arī viņu dienesta pienākumu godprātīgu izpildi, novedot pie ļoti nepatīkamām sekām," norādīja NBS komandieris, uzsverot, ka "šīs problēmas izskaušanā nekavējoties jāpievērš pastiprināta uzmanība personāla politikai bruņotajos spēkos kopumā un katrā militārajā formējumā atsevišķi".

"Uz to esmu vairākkārt norādījis gan komandieriem, gan karavīriem, ar kuriem esmu ticies pēc pēdējā laika notikumiem NBS, tāpēc tagad ir jāizdara viss, lai pārkāpumus atklātu un sauktu pie atbildības ne tikai vainīgos, bet arī tās amatpersonas, kuru pienākumos ir kontrolēt, lai bruņotajos spēkos nekas tamlīdzīgs nevarētu notikt," uzsvēra NBS komandieris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!