LPP/LC rosina izmaiņas likumdošanā, lai aizsargātu hipotekāro kredītu ņēmējus, piemēram, ļaut pašvaldībām sniegt atmaksājamu atbalstu īslaicīgās finansiālās grūtībās nonākušām ģimenēm un pagarināt maksātspējas atjaunošanas termiņu, informēja LPP/LC.
Lai sekmētu ātrāku hipotekāro kredītu ņēmēju tiesību aizsardzības nodrošināšanu, Partijas LPP/LC valde uzdod Saeimas frakcijas deputātiem nedēļas laikā izstrādāt un iesniegt Saeimā vairākus likuma grozījumus.

LPP/LC plāno iesniegt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas taisnīgāk reglamentētu hipotekāro kredītu ņēmēju tiesības un pienākumus, ierobežotu banku patvaļas gadījumus.

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ļautu pašvaldībām izņēmuma gadījumos sniegt atmaksājamu sociālu atbalstu īslaicīgās finansiālās grūtībās nonākušām ģimenēm, kas ir ņēmušas hipotekāro kredītu vienīgā mājokļa iegādei, lai nepieļautu viņu nonākšanu ilglaicīgus pabalstus saņemošo maznodrošināto ģimeņu skaitā.

Grozījumi Maksātnespējas likumā pagarinātu to laika periodu, kurā personai tiek dotas tiesības atjaunot savu maksātspēju, kas komercbankām radītu papildus motivāciju strādājot ar klientiem rast risinājumus, nevis izmest tos uz ielas.

Partija LPP/LC turpinās darbu, lai meklētu veidus kā rosināt kredītdevējus nevis "izgriezt rokas" kredītņēmējiem, bet meklēt savstarpēji pieņemamus risinājumus.

LPP/LC valde arī aicina Latvijas komercbankas, Latvijas komercbanku asociāciju, FKTK un Patērētāju tiesību aizsardzības centru nekavējoties izstrādāt un parakstīt memorandu par savstarpējo uzvedības kodeksu kreditēšanas jomā ekonomiskās recesijas laikā.

Jau ziņots, ka LPP/LC 12.janvārī izveidoja Darba grupu priekšlikumu izstrādei kredītņēmēju aizsardzībai. Darba grupa pauž gandarījumu, ka tās pirms trim nedēļām izteiktā apņēmība aizstāvēt pret banku patvaļu tos Latvijas hipotekāro kredītu ņēmējus, kuri ir ņēmuši kredītus savam vienīgajam mājoklim, ir radusi atbalstu sabiedrībā. Ir aktivizējušās sabiedriskās organizācijas, prese un elektroniskie mēdiji.

Arī Finanšu ministrija ir izveidojusi darba grupu, kurai līdz 30. aprīlim kopīgi ar Starptautiskā Valūtas fonda speciālistiem (kā to paredz vienošanās ar SVF, ko parakstījuši Ministru prezidents, Finanšu ministrs, Latvijas Bankas prezidents un FKTK priekšsēdētāja) ir jāizstrādā plaša parāda pārstrukturēšanas stratēģija un jāsagatavo nepieciešamie priekšlikumi grozījumiem normatīvajos aktos.

LPP/LC Darba grupa norāda, ka šīs aktivitātes tuvākā nākotnē sekmēs tiesiskās aizsardzības mehānisma pilnveidošanu tiem iedzīvotājiem, kuriem, mainoties ekonomiskajai situācijai valstī, ir radušās grūtības atmaksāt vienīgajam mājoklim ņemto kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!