Veselības ministrija vērš sabiedrības uzmanību uz to, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) izsaukšanas kārtība arī turpmāk saglabāsies nemainīga. Iedzīvotājiem, kuriem radusies veselībai vai dzīvībai bīstama situācija jāvēršas pēc palīdzības NMP dienestā, nebaidoties no iespējama maksājuma par izsaukumu.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) dispečers ir kompetents mediķis, lai pēc izsaucēja teiktā lemtu par brigādes nosūtīšanas pamatotību, tomēr, ja situācija būs neskaidra, dispečers var jautāt padomu ārstam, pāradresējot zvanu, informēja ministrijas Komunikācijas departamentā.

Savukārt, ja dispečers pēc pacienta uzklausīšanas izvērtēs situāciju un, ja palīdzības sniegšana būs citu dienestu kompetencē, viņš pacientu informēs par alternatīvām iespējām saņemt medicīnisko palīdzību - vēršoties pie sava ģimenes ārsta, apmeklējot tuvāko dežūrārstu vai dodoties uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu. Ja tomēr pacients vēlēsies, lai pie viņa tiek nosūtīta NMPD brigāde, tad dispečers informēs, ka tas ir maksas pakalpojums.

Samaksa par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes darbu tiks veikta atbilstoši faktiskajiem izdevumiem. Tādējādi samaksa par sniegtajiem maksas pakalpojumiem par ārsta palīgu brigādes izsaukumu tiek noteikta 33,50 lati, specializētās brigādes izsaukums – 82,56 lati, intensīvās terapijas izsaukums – 53,67 lati.

Jaunie izcenojumi attiecas tikai uz NMP izsaukumiem Rīgā un Rīgas rajonā, jo šobrīd NMPD pārņēmis Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas funkcijas. Pārējā Latvijas teritorijā saglabājas līdzšinējie pašvaldību noteiktie maksājumi par brigādes izsaukumu gadījumos, kad palīdzības sniegšana ir citu dienestu kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!