Skolotāji, lai protestētu pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānoto izglītības sistēmas reformu, organizēs plašu akciju, aicinot tajā piedalīties nevalstiskās organizācijas, zemnieku kooperatīvus, skolēnu vecākus, reliģiskās draudzes, nozaru arodbiedrības, portālu “Delfi” informēja Latvijas Skolotāju kongress (LSK) pārstāvji. Protesta akcija iecerēta Starptautiskajā Bērnu aizsardzības dienā 1. jūnijā.

LSK 29.aprīlī pieņēma prasību nekavējoši atcelt IZM plānoto izglītības sistēmas reformu, jo tai nav zinātniska pamatojuma un Latvijas skolotāju uzticības. Gan neformāli, ar ministrijas ierēdņu starpniecību, gan oficiāli šī prasība tika iesniegta izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS).

Tā vietā, lai ministre izteiktu savu viedokli par kongresa aktīvo nostāju izglītības jautājumu sakārtošanā un aicinātu pedagogus uz sarunu, Koke norobežojās no skolotāju vēlmēm uzsākt dialogu, teikts izplatītajā paziņojumā. „Man ļoti žēl, ka ministre nespēja pieņemt kongresā izskanējušo kritiku un to, ka kongress tika organizēts demokrātiski – „no apakšas” nevis kā iepriekšējie - „no augšas”, kā rezultātā ne tikai, proti – nostājas pret skolotājiem, neapmeklējot kongresu, bet izsaka arī masu medijos pārmetumus kongresam,” norāda LSK valdes priekšsēdētājs Kramiņš.

LSK valde, pildot LSK delegātu gribu, kas paredz, ka kongresā pieņemtās prasības ignorēšanas gadījumā, Starptautiskajā Bērnu aizsardzības dienā 1. jūnijā Rīgā tiek organizēta plaša akcija, aicina tajā piedalīties nevalstiskās organizācijas, zemnieku kooperatīvus, skolēnu vecākus, reliģiskās draudzes, nozaru arodbiedrības, lai tādējādi kopīgi vērstos pret smagiem tiesību pārkāpumiem bērnu izglītībā Latvijā un nepieļautu pārsteidzīgas, zinātniski nepamatotas izglītības sistēmas reformas. “Ministrei jāapzinās, ka sabiedrība šodien gaida dialogu, pretējā gadījumā skolotāju prasības varētu būt analogas zemnieku izteiktajām nesenajās februāra dienās,” teikts paziņojumā.

“LSK jau iepriekš ir izteicis pateicību zemniekiem par solīto atbalstu, jo saprot, ka iespējams zemnieku traktori būs vajadzīgi arī pie IZM, lai nepieļautu arī to skolu likvidāciju, kurās ir skaitliski mazāks skolēnu skaits un kuras atrodas biznesam pievilcīgās seno muižu ēkās, aizsargājot savu bērnu tiesības iegūt izglītību lauku vidē, pēc iespējas tuvāk mājām,” norādīts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!