Foto: F64
Iekšlietu ministrija (IeM) pēc mobilo sakaru operatora "Tele 2" īstenotās "meteorīta akcijas" Mazsalacā rosina noteikt sodu juridiskai personai, kuras interesēs veikts maldinošs ārkārtas dienestu izsaukums, liecina izskatīšanai Valsts sekretāru sanāksmē iesniegtie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK).

Ministrija ierosina juridiskās personas par to sodīt ar naudas sodu no 100 līdz 1000 latiem.

Tāpat ministrija vēlas, lai pie atbildības varētu saukt personas, "kuras ar savām darbībām ir maldinājušas citas personas, tieši neveicot ārkārtas dienestu izsaukšanu, bet kā rezultātā tie iesaistīti reaģēšanā uz nepatiesu notikumu". Par šādu pārkāpumu IeM ierosina noteikt sodu fiziskajām 50 latu apmērā, bet juridiskajām personām - no 500 līdz 5000 latiem. Šādus pārkāpumus izskatīs Valsts policija.

Likumprojekta anotācijā IeM norāda, ka saistībā ar "Tele 2" imitēto "meteorīta" nokrišanu Mazsalacā, kuras rezultātā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un citu institūciju amatpersonas tika iesaistītas reaģēšanā uz nepatiesu notikumu, aktualizējās jautājums par personu atbildību, kuras apzināti maldinājušas sabiedrību un atbildīgos dienestus.

Šobrīd šādās situācijās atbildība ir paredzēta tikai fiziskajām personām, kuras tieši izsaukušas atbildīgos dienestus, un par to var sodīt ar naudas sodu 25 latu apmērā.

Statistika liecina, ka aizpērn par maldinošiem izsaukumiem administratīvie protokoli sastādīti 227 personām, bet lēmumi pieņemti par 154 personām. Savukārt pērn līdz 1.novembrim protokoli sastādīti par 262 personām, bet lēmumi pieņemti par 147 personām.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka pērn 25.oktobrī izskanēja informācija, ka Mazsalacā nokritis meteorīts, taču jau nākamās dienas rītā zinātnieki to apšaubīja, norādot, ka krāteris izskatās pēc mākslīga veidojuma un ir cilvēku roku darbs. 26.oktobra vakarā "Tele 2" paziņoja, ka tā bijusi uzņēmuma atbalstīta akcija. Līdz apstākļu noskaidrošanai notikuma strādāja Valsts policija, ugunsdzēsēji un armija.

Policija noskaidroja vīrieti, kurš uz notikuma vietu izsauca glābšanas dienestus, un sodīja viņu par nepatiesu specdienestu izsaukšanu. Vīrietis nebija "Tele2" darbinieks, taču to, ka notikušais ir šī uzņēmuma akcija, viņš esot zinājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!