Ietekmīgi Latvijas Pirmās partijas (LPP) pārstāvji un sponsori ir saistīti ar Krievijas varas augstākajiem ešeloniem, šodien secina laikraksts "Neatkarīgā rīta avīze" (NRA), pētot LPP iespējamo saistību ar Krieviju, tās ekonomiskajiem un politiskajiem grupējumiem.
Laikraksts norāda, ka saskaņā ar LPP pārstāvja, bijušā "Latvijas krājbankas" ("Krājbankas") prezidenta Arnolda Laksas ienākumu deklarāciju, viņš ir parādā "Krājbankas" akcionāram Nīderlandē reģistrētai ārzonas kompānijai "Macasyng BV" 700 000 latu jeb vairāk nekā vienu miljonu ASV dolāru.

Pētot "Macasyng BV" direktora Aleksandra Renē Garēzes biznesa kontaktus un saistības, NRA secina, ka "Macasyng BV" patiesais īpašnieks ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas vadītāja Aleksandra Vološina padomnieks Aleksandrs Mamuts. Tādejādi NRA secina, ka Laksa vairāk nekā miljonu ASV dolāru ir parādā nevis "Macasyng BV", bet gan ar Kremli cieši saistītajam Mamutam.

Kā raksta NRA, Mamuts ir viena no odiozākajām Krievijas biznesa figūrām, kas nereti tiek dēvēts par tā sauktās Jeļcina ģimenes finanšu ģēniju. Nākot pie varas pašreizējam Krievijas prezidentam Putinam, Mamuta loma Krievijas biznesā esot pieaugusi. Kā norāda laikraksts, Krievijā tiek uzskatīts, ka tieši Mamuts bijis iniciators Krievijas valstij piederošās monopolkompānijas "Transņeftj" iepriekšējās vadības nomaiņai.

Par Laksas un tā saucamās Laksas grupas īpašajām attiecībām ar "Macasyng BV" liecina arī shēma, ar kuras palīdzību Nīderlandes firma guvusi līdzdalību "Krājbankā", norāda NRA. Savas akcijas Nīderlandes firmai ieķīlājuši Laksa, viņa biroja vadītāja un palīdze Lolita Kronberga, bijušais "Lainbankas" vadītājs un pašreizējais "Krājbankas" padomes loceklis Vilis Dambiņš, kā arī "Itera Latvija" pārstāvji Juris Savickis un Stefans Rāzna.

Kā norāda laikraksts, Laksa, Dambiņš, Koziols, Savickis un Rāznā pagātnē tā vai citādi bijuši saistīti ar SWH grupu un tās "kabatas" banku - "Lainbanku". Šīs apstāklis, kā secina NRA, tad arī vieno "Macasyng BV" un lielāko daļu LPP, kas esot izveidota ar Krievijas naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!