Foto: LETA

Kopš 2012.gada jūnija, kad spēkā stājās valdības noteikumi par materiālās palīdzības nodrošināšanas kārtību ārkārtas situācijā ārvalstī nonākušai personai, Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs un Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārajā departamentā pavisam ir pieņemti 75 lēmumi par materiālās palīdzības piešķiršanu, lai personas atgrieztos Latvijā.

Kopējā aizdotā summa ir 7651 lats, no kuriem valsts atguvusi 2543 latus. Kopumā 17 gadījumos valsts piešķirtie naudas līdzekļi jau ir atmaksāti. Divos gadījumos aizdevumi ir atmaksāti daļēji, informēja ĀM Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā.

Diemžēl samērā daudzas personas noteiktajā termiņā piešķirtos finanšu līdzekļus nav atmaksājušas. Šobrīd tiesu izpildītājiem ir nodotas 33 lietas, kuru kopējā parāda apmērs sasniedz 2403 latus.

Visbiežāk Latvijas valstspiederīgie pēc palīdzības ir vērsušies Lielbritānijā un Vācijā. Pārsvarā materiālā palīdzība ir sniegta Eiropas Savienības valstīs, bet atsevišķos gadījumos arī tālākās zemēs - Turcijā, ASV un Taizemē.

Vairumā gadījumu materiālo palīdzību ir lūguši tie Latvijas valstspiederīgie, kuri ārvalstīs meklējuši darbu. Vēl vairākas personas ir tikušas apzagtas, tādējādi zaudējot ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī personu apliecinošu dokumentu.

Ja persona noteiktajā kārtībā piešķirto naudu nevar valstij atdot pamatotu iemeslu dēļ, tad ir iespēja rakstiski lūgt ĀM Konsulārā departamenta direktoru pagarināt atmaksas termiņu. Ja šis lūgums tiek atzīts par pamatotu, termiņu pagarina uz laiku līdz trim mēnešiem. Līdz šim atmaksas termiņš ir pagarināts trīs gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!