Foto: AFP/Scanpix

Drošības policijas (DP) vērtējumā 7.janvāra terora akts Francijā, ko, visticamāk, organizēja islāmistu teroristi, vēlreiz apliecina, ka terorisms ir viens no galvenajiem draudiem Eiropas drošībai. Terorisma draudu līmenis gan Latvijā joprojām saglabājas zems, portāls "Delfi" uzzināja DP.

Kā norāda DP, trešdienas uzbrukums satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai, kur tika nogalināti 12 cilvēki, arī apstiprina teroristu spējas plānot un organizēt Eiropā komplicētus uzbrukumus, kā arī iegūt šaujamieročus, kuru izmantošana terora aktos var prasīt ievērojamus upurus.

Traģiskie notikumi Parīzē arī pierāda, ka organizācijas un/vai personas, kuras islāmistu teroristu ideoloģijas izpratnē ir atbildīgas par "islāma zaimošanu", ir viens no prioritārajiem islāmistu teroristu uzbrukumu mērķiem Eiropā.

Uzbrukums Francijas preses izdevumam norāda uz islāmistu teroristu gatavību izmantot vardarbību, lai vērstos pret vienu no Eiropas demokrātijas pamatprincipiem - vārda brīvību. Šo draudu efektīvai novēršanai ir nepieciešams attīstīt un stiprināt pretterorisma sistēmu gan katrā Eiropas valstī, gan kontinentā kopumā.

Tas ietver gan dažādu preventīvu pasākumu, gan tiesisko instrumentu pilnveidošanu. Ņemot vērā, ka terorisma draudu situāciju Eiropā ietekmē dažādi faktori, tajā skaitā, citos pasaules reģionos, īpaši Sīrijā un Irākā, notiekošie konflikti, kas veicina Eiropā dzīvojošo musulmaņu radikalizāciju, efektīvai terorisma draudu novēršanai ir nepieciešama gan efektīva Eiropas drošības iestāžu sadarbība, gan aktīva un plaša citu pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju iesaiste šo draudu novēršanā.

DP informē, ka terorisma tendenču Eiropā analīze liecina par dažādu Eiropas valstu pilsoņu un iedzīvotāju iepriekš nepieredzēta apmēra un intensitātes ceļošanu uz Sīriju un Irāku nolūkā iesaistīties tur notiekošajos bruņotajos konfliktos, kā arī pieaugošām reliģiski motivētas radikalizācijas tendencēm Eiropā.

Šo tendenču rezultātā terorisma draudu līmenis Eiropā tuvākajā laikā, visticamāk, būtiski nemazināsies, kas ilgtermiņā var nelabvēlīgi ietekmēt arī Latvijas nacionālās drošības intereses.

Lai novērstu šo risku, pretterorisma sistēmas tālāka nostiprināšana un attīstīšana sadarbībā ar citām valsts institūcijām un ārvalstu partneru dienestiem būs viena no DP prioritātēm arī turpmāk, informē policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!