Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lūguma Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) sniegtais atzinums par 11.Saeimas deputātu kandidātiem liecina, ka četri no tiem varētu būt sadarbojušies ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju (VDK) kā šī dienesta aģenti, savukārt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kandidāts, Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme ir bijis čekas aģents, portālu "Delfi" informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Šie četri kandidāti ir svētku aģentūras "Santa" valdes loceklis, aktieris Harijs Ozols no "Vienotības" saraksta; Kristīgi demokrātiskās savienības kandidāts, bijušais Liepājas policijas saimnieciskā dienesta vadītājs Osvalds Putniņš, kurš tagad dzīvo Anglijas pilsētā Telfordā un strādā "Grandje Fensings LTD" par autoiekrāvēja vadītāju; "Par prezidentālu republiku" pārstāvis, Muitas veterānu biedrības vadītājs un SIA "RZA" valdes priekšsēdētājs Aivars Saliņš, kurš savulaik bijis Latviešu partijas vadītājs; kā arī Starptautiskā praktiskās psiholoģijas augstskolas docētājs Aigars Zariņš no "Tautas kontroles".

Savukārt par Ulmi 2003.gadā Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūrā ir bijusi ierosināta pārbaudes lieta, kas izbeigta saistībā ar Ulmes atzīšanos par sadarbību ar bijušo Latvijas PSR VDK, vēsta CVK.

CVK uzsver, ka šiem pieciem kandidātiem Saeimas vēlēšanu likums neliedz kandidēt vēlēšanās, taču Centrālajai vēlēšanu komisijai atbilstoši likumam ziņās par kandidātiem būs jānorāda, ka šie kandidāti ir vai varētu būtu sadarbojušies ar Latvijas PSR VDK kā šī dienesta aģenti.

Savukārt Iekšlietu ministrijas Informācijas centra (IeM IC) sniegtajos atzinumos minēti divi deputātu kandidāti, uz kuriem varētu būt attiecināmi likumā noteiktie ierobežojumi, kas liedz personai kandidēt Saeimas vēlēšanās, proti – tie ir sodīti par tīšu noziedzīgu nodarījumu un nav reabilitēti vai arī to sodāmība nav dzēsta vai noņemta. Šobrīd CVK noskaidro šo lietu apstākļus un lēmumu par to, vai kandidāti svītrojami no kandidātu saraksta, pieņems nākamajā nedēļā, norāda Bērziņa.

Līdz piektdienai CVK ir saņēmusi pārbaužu rezultātus no TSDC un arī no IeM IC par visiem vēlēšanām pieteiktajiem deputātu kandidātu sarakstiem. Savukārt no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) ir saņemti pārbaužu rezultāti par 10 kandidātu sarakstiem, bet tuvākajā laikā CVK gaida atzinumus arī par atlikušajiem trim sarakstiem. PMLP līdz šim veiktās deputātu kandidātu pārbaudes liecina, ka visi deputātu kandidāti ir rīcībspējīgi Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā būs vecāki par 21 gadu.

Jau ziņots, ka Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī. Sarakstus startam vēlēšanās CVK iesniegušas 13 partijas un partiju apvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!