Foto: PantherMedia/Scanpix
Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) uzskata, ka Latvijā nepieciešams krietni palielināt sodus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, turklāt ar naudas sodiem būtu jāsoda arī tie šoferi, kas atļauto ātrumu pārsniedz par nieka vienu līdz desmit kilometriem stundā.

To piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" sacīja CSDD valdes loceklis Jānis Golobevs, norādot, ka patlaban, kad par nelielu ātruma pārsniegšanu autovadītājus tikai brīdina, gandrīz visi šoferi šādu pārkāpumu uzskata par pieļaujamu.

Latvijā noteiktie sodi par ātruma pārsniegšanu patlaban ir vieni no zemākajiem Eiropā. "Aizliegtais paņēmiens" vēsta, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā, Polijā jāmaksā aptuveni 15 latus liela soda nauda, Īrijā - 55 latus liela soda nauda, Francijā - ap 75 latus liela soda nauda, bet Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā - 120 eiro jeb 84 lati. Augstākie naudas sodi par pārmēru ātru braukšanu ir Norvēģijā, kur par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu par 20 kilometriem stundā braucējam nākas maksāt pat 300 latus lielu soda naudu.

CSDD valdes loceklis Golubevs uzskata, ka zemāko naudas sodu par ātruma pārsniegšanu varētu palielināt no patlaban noteiktajiem 5 latiem līdz 15 latiem. CSDD ieskatā, optimāli būtu naudas sodu apmēru diferencēt, to nosakot atkarībā no pārsniegtā ātruma.

Raidījums eksperimenta laikā, veicot vairākus kontroles braucienus pa Jelgavas šoseju virzienā uz Rīgu, secinājis, ka rīta stundās vidējais ātrums uz šīs šosejas sasniedz pat līdz 110 kilometrus stundā.  

Regulāru ātruma pārsniegšanas tendenci uzrādot arī  "Latvijas Valsts ceļu" veiktie mērījumi uz Latvijas lielākajām šosejām. Gandrīz uz visiem lielceļiem vidējais braukšanas ātrums novembrī pārsniedzis 90 kilometrus stundā, piemēram, pa  Daugavpils šoseju pie Jēkabpils autovadītāji vidēji brauc ar 98 kilometrus stundā lielu ātrumu,  pa Liepājas šoseju pie Saldus - ar 97, 7 kilometriem stundā, bet pa Jelgavas šoseju pie Dalbes - ar  95,8 kilometriem stundā.

Rīta stundās, kad uz ceļiem ir mazāk kravas automašīnu, dažviet vidējais ātrums sasniedz pat 110 kilometrus stundā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!