Foto: LETA

Nākamgad gaidāmajā Varšavas samitā Baltijas valstīm ir jālūdz lielāka NATO klātbūtne reģionā, ceturtdien tikšanās laikā ar Igaunijas ārlietu ministri Marinu Kaljurandi uzsvēra Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pēc viņa teiktā, nepieciešama ciešāka Baltijas valstu sadarbība ne tikai ekonomiskajos, bet arī drošības un aizsardzības jautājumos, to apliecinot Varšavas samitā - lūdzot lielāku NATO klātbūtni.

Kaljurandi, piekrītot Vējoņa teiktajam, sacīja, ka ir atzinīgi vērtējami pagājušajā gadā notikušā Velsas samita rezultāti, taču tagad ir nepieciešama reāla to īstenošana.

"Igaunijā vēlamies redzēt ne tikai ASV, kas, sākoties Krimas krīzei, reaģēja pirmā," viņa sacīja.

Tikšanās laikā pārrunāti arī stratēģiskās komunikācijas jautājumi un NATO izcilības centra stratēģiskās komunikācijas jautājumos atklāšana Rīgā. Vējonis uzsvēra, ka Ukrainas konflikts apliecinājis stratēģiskās komunikācijas svarīgumu un šāda centra nepieciešamību un pauda pateicību Igaunijai par dalību centra dibināšanā.

Amatpersonas apsprieda abu valstu krievvalodīgo iedzīvotāju uzskatus par konfliktu Ukrainā, kā arī krieviski raidošo mediju telpu, norādot, ka arī šajos jautājumos ir nepieciešama ciešāka Latvijas un Igaunijas sadarbība. "Ir jāinvestē krieviski raidošo un rakstošo mediju satura un žurnālistikas kvalitātē, lai spētu konkurēt ar spēcīgo Krievijas izklaides saturu," norādīja Vējonis.

Sarunas laikā apspriesti arī abu valstu aizsardzības budžeti. Igaunijas ārlietu ministre apsveica Latviju ar apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu, lai līdz 2018.gadam tas sasniegtu 2% no iekšzemes kopprodukta. Tāpat pārrunāta situācija uz abu valstu robežām - īpaši Austrumu robežas, kur gan Latvijas, gan Igaunijas daļā pašlaik vērojams izteikts nelegālās imigrācijas spiediens.

Vējonis izteica nosodījumu par Krievijas tiesas spriedumu Igaunijas drošības policijas virsnieka Estona Kohvera lietā un pauda gatavību sniegt starptautisku atbalstu Igaunijai. Kaljurande pateicās par Latvijas atbalstu un uzsvēra, ka šāds tiesas spriedums ir starptautisko tiesību pārkāpums.

Valsts prezidents sveica Kaljurandi ar Igaunijas Neatkarības atjaunošanas dienu, kas tiek atzīmēta 20.augustā, un uzsvēra, ka Baltijas valstu savulaik izvēlētais neatkarības ceļš ir bijusi pareizā izvēle. "Lai gan arī citas bijušās Padomju Savienības republikas atguva brīvību, tomēr tikai Baltijas valstis patiesi kļuva neatkarīgas," teica Vējonis.

Jau vēstīts, ka NATO dalībvalstis no Austrumeiropas novembrī rīkos samitu, lai apvienotu spēkus lielāku drošības garantiju iegūšanai savam reģionam, pirmdien pavēstījis jaunā Polijas prezidenta Andžeja Dudas kancelejas valsts sekretārs Kšištofs Ščerskis.

Ščerskis kārtējo reizi mudināja palielināt NATO militāro klātbūtni Polijā, lai atturētu Krieviju no jebkāda veida agresijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!