Foto: Reuters/Scanpix
Lai nodrošinātos pret negatīvajām sekām gadījumā, ja Lielbritānija tomēr referendumā nolemj izstāties no Eiropas Savienības (ES), tur dzīvojošie latvieši un citi imigranti no Austrumeiropas steidz kārtot britu pilsonību un pastāvīgo iedzīvotāju kartes, ceturtdien vēstī raidījums “LNT Ziņas”.

Britu pilsonības nokārtošana pieaugušajiem maksā 1236 mārciņas, bērnam - 936 mārciņas. Turklāt raidījuma uzrunātie latvieši atzīst, ka imigrantu vēlme steigā nokārtot britu pilsonību kā reakcija uz referenduma ir izteikti liela. Līdz ar to ievelkas arī pats process, jo agrāk apstiprinājumu no Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas varēja saņemt sešu nedēļu laikā, bet patlaban atbilde esot jāgaida pat vairākus mēnešus.

Cik daudz latviešu imigrantu Lielbritānijā pārgājuši arī britu pilsonībā, Latvijas vēstniecībai Londonā statistikas nemaz neesot, ziņo raidījums. Vienlaikus skaidrojot, ka Konsulārajā daļā pieaug pieprasīto izziņu skaits no Latvijas. Tas esot uzskatāms par indikatīvu rādītāju intereses pieaugumam par britu pilsonības saņemšanu.

Pieteikties pilsonībai var, ja Lielbritānija nodzīvoti vismaz pieci gadi, pēdējo 12 mēnešu laikā ārpus valsts nav pavadītas vairāk nekā 90 dienas un nav veikti likumpārkāpumi. Britu pilsonību var iegūt Lielbritānijā dzimušie bērni.

Tendenci, ka imigranti steigā kārto dokumentus, izjūtot arī latviešu juridiskā konsultante Laima Brencs Spaldingā. Viņa izteikusies, ka cilvēki esot panikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!