Foto: DELFI
Britu raidsabiedrība BBC ierindojusi bijušo Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu starp spēcīgākajiem kandidātiem Eiropas Savienības (ES) prezidenta amatam.

BBC norāda, ka Vīķi-Freibergu virza Latvijas valdība un kaimiņvalsts Lietuva. Savukārt ES komisāre Margota Valstrēma no Zviedrijas mudina bloka līderus jaunajā amatā ievēlēt sievieti.

Pēc raidsabiedrības vārdiem, Vīķe-Freiberga prezidenta pienākumus pildīja astoņus gadus un ieguvusi Latvijas "dzelzs lēdijas" titulu. BBC arī norāda, ka viņa bija nelokāma Irākas un Afganistānas operāciju atbalstītāja.

Tiek minēts arī Lietuvas ārlietu ministra Vīgauda Ušacka viedoklis, ka Vīķe-Freiberga varētu būt "jauna, dinamiska seja Eiropā, ar spēcīgām stratēģiskām vīzijām".

Saskaņā ar Lisabonas līgumu, ES prezidentu jeb ES Padomes priekšsēdētāju, kas pārstāvēs bloku starptautiskajā arēnā, 27 dalībvalstis ievēl kvalificētā vairākuma balsojumā uz divarpus gadiem.

Jaunais postenis var tikt ieviests tikai pēc tam, kad spēkā stāsies ilgi aizkavētais Lisabonas līgums, kuru vēl aizvien nav ratificējusi Čehija.

Uz ES prezidenta amatu visai atklāti pretendē gan bijušais Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs, gan pašreizējais Luksemburgas valdības vadītājs Žans-Klods Junkers.

Kā potenciālos kandidātus BBC min arī Nīderlandes valdības vadītāju Janu Peteru Balkenendi, bijušo Austrijas kancleru Volfgangu Šiselu, bijušo Spānijas premjerministru Felipi Gonzalesu un bijušo Īrijas premjerministru un pašreizējo ES sūtni ASV Džonu Brutonu.

Kā vēstīts, lai arī Valdis Dombrovskis apsolījis "pilnu atbalstu" Vīķes - Freibergas virzīšanai ES prezidenta amatam, tas sākotnēji netika saskaņots ne ar Ārlietu ministriju, ne ar Rīgas pili, turklāt ārlietu resorā domas par šādu rīcību dalās, apšaubot, vai nepieciešams "Vīķes -Freibergas vārdu velti izvazāt".

Arī ārpolitikas eksperti eksprezidentes iespējas pašreizējā situācijā ieņemt jauno ES amatu vērtē kā niecīgas, tomēr vienlaicīgi tiek atzīts, ka Vīķe - Freiberga varētu kļūt par "kompromisa figūru", ja bloka lielvaras nespēs vienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!