Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien gluži nemanāmi beigusies gandrīz gadu ilgusī protesta akcija pie Ministru kabineta (MK), kas ar laiku ieguva "telšu komūnas" nosaukumu un savos "ziedu laikos" ziemā izpelnījās plašu sabiedrības interesi un atbalstu.

Foto galerija: Telšu komūna beigusi pastāvēt

Foto galerija: Telšu komūna

Komūnas atbalstītājs Grigorijs "Delfi" Aculieciniekam ziņo, ka sestdien novākta vienīgā atlikusī pilsētiņas telts un visas mantas saliktas kartona kastē. Pēdējais "telšu komūnas" protestētājs Juris "pilsētiņā" nav uzturējies jau trīs dienas, jo nokļuvis slimnīcā, informē aculiecinieks.

Jau ziņots, ka telšu protestu pie valdības ēkas pagājušā novembra beigās sāka valmierietis Gints Gaiķēns. Viņš pauda neapmierinātību ar valstī notiekošo un prasīja valdību steidzami risināt bezdarba problēmas. Vēlāk viņam pievienojās domubiedri, un ap Ziemassvētkiem Brīvības ielā pretī Ministru kabinetam rindojās vairākas teltis.

"Komunāriem" bija daudzi atbalstītāji, kas protestētājus apgādāja ar ēdienu, kurināmo un nepieciešamajām mantām. "Pilsētiņu" rotāja plakāti un lozungi, bet ziemā – dažādas sniega skulptūras. Apmetnē nepārtraukti valdīja burzma, jo protestētājus apmeklēja domubiedri, žurnālisti, retumis – arī valdības pārstāvji un citas amatpersonas.

Marta sākumā Gaiķēns ieguva darbu Rīgas Brīvostā un pilsētiņu atstāja. Pakāpeniski to pameta arī citi protestētāji, tomēr viena telts iepretī valdības ēkai palika. Tās iemītnieks Juris aprīlī portālam "Delfi" pauda stingru apņēmību palikt pie valdības mājas līdz pat Saeimas vēlēšanām.

Visā "telšu komūnas" pastāvēšanas laikā varas iestāžu acīs tā bija kā "karsts kartupelis", un pēc dažiem neveiksmīgiem premjera un ministru apmeklējumiem atbildīgās amatpersonas un valsts vadība nolēma izlikties alejā pretī MK notiekošo neredzam. Decembrī izskanēja ziņas, ka premjera Valda Dombrovska (JL) biroja vadītāja Olita Augustovska mēģinājusi pierunāt Rīgas domi likvidēt "pilsētiņu" ar varu, taču dome to darīt atteicās. Galu galā varas pārstāvji izvēlējās ieturēt nogaidošu pozīciju, nodrošinot vien to, ka ziemas spelgoņā "pilsētiņas" iemītniekus regulāri apciemoja "ātrā palīdzība" un pašvaldības policisti. RD "komunāru" vajadzībām uzstādīja pārvietojamo tualeti.

Jūlija beigās Rīgas pašvaldības policija krietni sarukušo "telšu pilsētiņu" nojauca un pēdējo iemītnieku Juri nogādāja patversmē. Taču jau pēc dažām dienām vīrietis bija atpakaļ. Pēc tam varas iestādes protestētāju lika mierā.

25.augustā Dailes teātrī radošo meklējumu cikla "Brīva skatuve" ietvaros pirmizrādi piedzīvoja telšu pilsētiņas drāma vienā daļā "Brīvības 36".

Ja arī jums ir aktuāli un saistoši foto, video materiāli vai arī jums ir viedoklis par sabiedrībā aktuāliem notikumiem, rakstiet 'DELFI Aculieciniekam'. Satura iesūtīšanas formu atradīsiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!