Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš centīšoties lietas darīt tā, lai tām paliktu iespaids ilgtermiņā, kas, viņaprāt, ir daudz 'būtiskāk nekā mēģinājumi īstermiņā kļūt par tautas mīlētu prezidentu, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja prezidents, kurš sācis atbalstīt tautas vēlēta prezidenta institūta ieviešanu.

"Nav jēga īstermiņā būt ar augstu reitingu, un pēc tam izrādīties... Pasaule tagad tā uzbūvēta, ka daudzi politiķi uzbūvē sev reitingu, izmantojot atklātos masu medijus, un pēc tam visi brīnās, kā tas varēja notikt. Es nebūšu no tiem, man svarīgāk, kā lietas būs ilgtermiņā," sacīja prezidents Bērziņš.

Uz jautājumu, vai viņš komunicēs sociālajos tīklos, kā to darīja un joprojām dara viņa priekšgājējs Valdis Zatlers, Bērziņš norādīja, ka "ir svarīgi, ko pasniegt, nevis - kā pasniegt". Savukārt veidu, kā kaut ko paziņot, esot "vairāk nekā pietiekami," sacīja prezidents.

Lūgts komentēt izskanējušās runas, ka jaunā Saeima varētu nomainīt prezidentu, Bērziņš norādīja, ka par tādu iespēju neesot domājis, taču viņu tā nesatraucot. "Es strādāju, kā lietas saprotu, un to arī darīšu turpmāk. Neredzu tur problēmu," sacīja Valsts prezidents.

Viņš atgādināja, ka viņu ievēlēja likumīgi ievēlēta Saeima aizklātā balsojumā, un tas viss noticis atbilstoši likumiem, tomēr atzina, ka "vienmēr var savādāk un labāk". Tāpēc šobrīd prezidents Bērziņš arī sāk atbalstīt ideju par tautas vēlētu prezidentu. "Man šobrīd arī liekas, ka tas nebūtu slikti – ja pamainītu to, ka prezidents būtu vēlēts," sacīja valsts galva.

Komentējot nozīmīgākos prezidenta amatā jau paveiktos darbus, Bērziņš atzina, ka to pašam ir grūti novērtēt, turklāt mēnesis ir diezgan īss laiks, tomēr norādīja, ka "ir nācis klāt ievērojams informācijas daudzums un pieredze ir pieaugusi". "Diemžēl neko pozitīvu neizdevās atklāt, drīzāk uzzināju, ka visās sfērās ir daudz problēmu, kas jārisina. Visās," uzsvēra prezidents.

Viņš arī atgādināja, ka ar padomniekiem ir sācis darbu pie Stratēģiskās attīstības komisijas (SAK) izveides, kas esot procesā, tāpat kā tās vadītāja atrašana un optimālās struktūras izstrāde. Prezidenta ieskatā tai jābūt koleģiālai komisijai, kurai būtu jāspēj "izteikt neatkarīgu viedokli par procesiem" – gan konkrētiem, gan vidējā termiņa, gan ilgtermiņa.

Prezidents atzina, ka šobrīd Latvijā "ir daudz un dažādi attīstības plāni, kas īsti neiet kopā vai neatspoguļo realitāti," tāpēc tie būtu jāpieskaņo reālajai situācijai, kas būtu viens no SAK uzdevumiem. Savukārt starp tās pirmajiem darbiem būtu nākamā gada valsts budžeta projekta vērtēšana, kā arī nākamo trīs gadu plāna izstrāde Latvijai, kas notiktu, iesaistot vairākas institūcijas, arī Finanšu ministriju, sacīja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka prezidents Bērziņš, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un Latvijas zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis vienojušies veidot Stratēģiskās attīstības komisiju (SAK), lai analizētu aktuālos procesus Latvijas un pasaules ekonomikā. Komisijas "darbs noritētu konkrētos iepriekš definētos virzienos, iekļaujot dažādu jomu profesionāļus un autoritātes", vēstīja Valsts prezidenta kancelejas preses dienests.

Prezidents ar Rimšēviču un Ekmani pārrunājis aktuālo situāciju finanšu sektorā un ekonomikas attīstības scenārijus pasaules, Eiropas Savienības un Latvijas kontekstā, akcentējot būtisko nepieciešamību Latvijai neatkāpties no aizsāktā kursa finanšu stabilizēšanas procesā, lai iespējamu jaunu negatīvu pavērsienu gadījumā Latvija spētu saglabāt līdz šim sasniegto un kļūt par eiro zonas pilntiesīgu dalībnieci plānotajā laikā – 2014.gadā.

Sarunas dalībnieki atzina, ka 2012.gads Latvijas turpmākai attīstībai būs izšķirīgi nozīmīgs, tādēļ politiķiem un nākamajiem valdības pārstāvjiem būtu jāpieņem tādi lēmumi, kas apliecinātu, ka Latvija nav mainījusi savu mērķtiecību un apņēmību krīzes pārvarēšanas programmā un pilda visas uzņemtās saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!