Foto: F64

Biedrība "Zolitūde 21.11" muzeja ekspozīciju par Zolitūdes traģēdiju varētu izveidot nākamgad, pastāstīja biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova.

Viņa norādīja, ka pašlaik pirmajā plānā ir pagaidu pieminekļa izveide, taču nākamgad par notikušo traģēdiju varētu izveidot arī ekspozīciju Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) muzejā. Tas, cik ātri ideju izdosies realizēt, ir daļēji atkarīgs arī no piemiņas vietas izveides, kā arī no dažādiem organizatoriskiem jautājumiem.

"Tas būs atkarīgs no tā, cik ātri mēs varēsim noņemt no žoga saliktās piemiņas lietas un karogu. VUGD jau tagad ir daļa ekspozīcijas, kura stāsta par glābējiem, kas gāja bojā, un mēs esam runājuši par iespēju ekspozīcijas apvienot, kam muzejs piekrīt, taču nepieciešama organizatoriskā sagatavošanās un līdzekļi. Tie nav lieli, bet tomēr tie priekšmeti, kas tur ir izlikti ir jāpārvieto, kas nozīmē, ka ir nepieciešami papildu plauktiņi," sacīja Ločmele-Luņova.

Jau vēstīs, ka Rīgas dome tuvāko dienu laikā izsludinās iepirkumu par Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas izveidi. Biedrība "Zolitūde 21.11" izvēlējusies traģēdijas piemiņas vietas ideju skici, kas veidota no trīs betona pamatnēm - no vidējās pamatnes uz augšu paralēli viena otrai būs zaļganas rūdīta stikla šķautnes, starp kurām spīdēs gaisma, savukārt uz malējām betona pamatnēm varēs novietot sveces un ziedus.

Uz piemiņas vietas būs iegravēts uzraksts "2013.gada 21.novembrī šajā vietā Priedaines ielā 20, sagrūstot lielveikalam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Rīgas pilsētas dome, pieminot Zolitūdes traģēdiju, ir izveidojusi pagaidu piemiņas vietu kā pirmo simbolisko soli tautas piemiņai uz mūžu". Iecerēts, ka teksts būs trijās valodās - latviešu, krievu un angļu.

Šā gada 21.novembrī paies divi gadi kopš lielveikala "Maxima" jumta iebrukšanas Zolitūdes mikrorajonā, kas izdzēsa 54 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!