Foto: LETA
Bijušās "VEF Radiotehnikas RRR" būves klasificētas kā grausti un tām piemērots paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis, pavēstīja Rīgas domes (RD) Īpašuma departamenta Sabiedrisko attiecību un mārketinga jautājumu projektu vadītāja Baiba Gailīte.

Viņa informēja, ka piektdien RD Vidi degradējošu būvju komisija nolēma lielākai daļai no ēkām piešķirt A un B vidi degradējošu būvju klasifikāciju. Ēku īpašnieki nav nodrošinājuši būvju logu ailu noslēgšanu vai stiklojumu, kā arī nav novērsuši būves apdares materiālu plaisāšanu, nodrupšanu un eroziju, kas bojā ne tikai pilsētvidi, bet arī rada apdraudējumu sabiedrībai.

Gailīte norādīja, ka komisija pagaidām vēl pārcēla lēmuma pieņemšanas termiņu par ēku Kurzemes prospektā 3, jo nepieciešams Rīgas pilsētas būvvaldes apsekošanas atzinums.

Tāpat komisija nolēma vēl nepiemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokļa likmi administratīvajai ēkai Kurzemes prospektā 3C, jo ir saņemta informācija, ka ēkai tuvākajā laikā mainīsies īpašnieks.

Neskatoties uz to, komisija administratīvo ēku klasificēja kā B kategorijas vidi degradējošu būvi un uz nākamo komisijas sēdi aicinās jaunos īpašniekus runāt par plānotajiem ēkas sakārtošanas darbiem.

Pēc Gailītes teiktā, arī būve Kurzemes prospektā 3E, kurā augusta sākumā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks un atradās mēbeļu ražotne, tika klasificēta kā A kategorijas grausts un tai tika piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme.

Nekustamā īpašuma daļas Kurzemes prospektā 3C kopā ar administratīvo ēku pieder "VEF Radiotehnika RRR". Uzņēmumam pieder arī nekustamais īpašums Kurzemes prospektā 3D, noliktavas Kurzemes prospektā 3H, kā arī laboratorija Skandu ielā 8.

Savukārt nekustamais īpašums Kurzemes prospektā 3E, tostarp garāža, sardzes ēka, sūkņu stacija, ūdens mērīšanas ēka, noliktavas un kompresoru stacija pieder uzņēmumam "LAS-RT". Nekustamā īpašuma daļa Kurzemes prospektā 3B, tostarp noliktavas ēka, pieder uzņēmumam "Knops".

Augusta sākumā "VEF Radiotehnikas RRR" teritorijā esošajā mēbeļu ražotnē izcēlās ugunsgrēks, kuru pilnībā likvidēt izdevās vien pēc divām nedēļām. Ugunsgrēkā dega trīsstāvu ēkas cokolstāvs 1100 kvadrātmetru platībā.

Rīgas domes Īpašuma departaments apsekoja teritoriju un konstatēja, ka teritorijā tiek uzkrāti dažādi atkritumi, kā dēļ rodas antisanitāri apstākļi un vides piesārņojums. Būves, kas ietilpst šo nekustamo īpašumu sastāvā, netiek uzturētas atbilstoši Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, tās ir brīvi pieejamas, cietušas ugunsgrēkā, tās ir tādā vizuālā un tehniskā stāvoklī, ka degradē Rīgas pilsētvidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!