Foto: F64

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisijai beidzot ir jāsāk strādāt, otrdien žurnālistiem norādīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

"Komisijai ir iedota nauda, ir marta vidus," sacīja Straujuma, paužot neizpratni par to, kāpēc darbs vēl nav sākts.

Premjere pauda cerību, ka komisijas darbs tālāk tiks risināts pragmātiski.

Tikmēr LPSR VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuves valdes priekšsēdētājs Didzis Šēnbergs pret Straujumas teikto iebilst. "Kāds ir sniedzis Ministru prezidentei nepatiesas ziņas. Komisijas locekļiem šogad nekāda nauda nav dota, pie kā ir vainojams tieslietu ministrs Rasnačs, kurš nes politisko atbildību," portālam "Delfi" skaidroja Šēnbergs.

Finanšu nepieejamība ir zinātnieku protestu cēlonis, viņš uzsver, piebilstot, ka nepareizi "visu apvērst kājām gaisā un slimās galvas vietā vainot veselo".

Jānorāda, ka arī no komisijas izslēgtā Kristīne Jarinovska norādīja, ka komisijai "nauda nav iedota astoņus mēnešus, nauda ir Tieslietu ministrijai, kura līdz šim zinātniekiem darba līgumus nepiedāvā".

Vērtējot komisijas vadītāja Kārļa Kangera paziņojumu, ka pēc Jarinovskas izslēgšanas no komisijas sastāva arī viņš vairs nevēlas tajā darboties, Straujuma atzina, ka katrs zinātnieks var izteikt savu viedokli.

"Tas ir katra paša lēmums," viņa teica, piebilstot, ka īsti neizprot Kangera iebildumus, taču, ja viņš pametīs komisijas vadītāja amatu, būs jāmeklē jauns vadītājs.

"Mēs nevaram nepārtraukti birokrātiski rakstīt viens otram iesniegumus un nesākt šo darbu," sacīja premjere.

Tikmēr Šēnbergs norādīja, ka tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) provokācija pret "čekas maisu" nodošanu atklātībai ienes valdībā "totalitāram režīmam raksturīgas notis". "Ja premjere neprasīs Rasnača demisiju, tad nelaimīgu apstākļu sakritības gadījumā kā NDP loceklis tieslietu ministrs var apdraudēt valsti," klāstīja Šēnbergs.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien nolēma izslēgt Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāju, tiesību zinātņu doktori Jarinovsku no bijušās VDK dokumentu izpētes komisijas.

Kangeris pēc valdības lēmuma paziņoja, ka neredz iespēju turpināt darbu komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!