Foto: DELFI

Tautas nobalsošana par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai sestdien pagājusi "pietiekami konstruktīvā gaisotnē" un bez būtiskiem incidentiem, sestdien vakarā pēc iecirkņu slēgšanas intervijā Latvijas Televīzijai atzina Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars.

"Kopumā diena pagājusi mierīgi, pietiekoši konstruktīvā gaisotnē, bez nopietniem incidentiem," sacīja Cimdars, norādot, ka lielākās grūtības vēlēšanu komisijām, īpaši ārzemēs, radījusi nepieredzēti lielā vēlētāju aktivitāte.

"Diena pagāja ražīgāk nekā paredzēts," sacīja CVK vadītājs, atzīstot, ka "bija neliels satraukums, kad sāka pietrūkt vēlēšanu zīmes". "Tātad izdarītās prognozes izrādījās pārāk pieticīgas," skaidroja Cimdars. "Nācās pāriet pie plāna B un izgatavot papildus zīmes," stāstīja CVK vadītājs, norādot, ka tas tomēr nav radījis lielas problēmas, jo šāds iespējamais risinājums bija iepriekš paredzēts.

Komentējot milzīgās rindas pie ārvalstu vēlēšanu iecirkņiem, kur, piemēram, Londonā, vēlētājiem bija jāgaida pat līdz četrām stundām, Cimdars norādīja, ka "tie, kas stāvēja rindā, varētu nekurnēt, bet nākt palīgā". Viņaprāt, šādu situāciju novēršanai nākotnē jāattīsta brīvprātīgo iecirkņu darbinieku kustība.


Komentējot dienas notikumus iecirkņos, Cimdars minēja, ka kādā no iecirkņiem pati saviem spēkiem nobalsot ieradusies 101 gadu veca vēlētāja. Savukārt citviet "bija arī tādi, kuriem pēc svinēšanas bija grūtības atrast ieejas durvis".

Jau vēstīts, ka sestdien notikušajā tā dēvētajā valodas referendumā kopumā piedalījušies 69,23% jeb 1,069 miljoni balsstiesīgo pilsoņu, un lai gan balsotāju aktivitātes rekords nav pārspēts, šajā referendumā piedalījies lielākais vēlētāju skaits tautas nobalsošanās pēc neatkarības atgūšanas, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!