Foto: Shutterstock
Lai mazinātu iespēju daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem inficēties ar legionelozi, turpmāk mājas pārvaldītājam būs jānodrošina, ka karstais ūdens, izplūstot no siltummaiņa, ir vismaz +55 grādus karsts, otrdien lēma valdība, apstiprinot grozījumus dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumos.

Kā informē Ekonomikas ministrija (EM), vairumā gadījumu inficēšanās ar legionelozi notiek tieši dzīvojamās mājās no aerosolizētām ūdens daļiņām, ar ko vislielākais risks saskarties ir dušā.

Lai mazinātu iespēju inficēties dzīves vietā – daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās – karstā un aukstā ūdens apgādes sistēmās nepieciešams nodrošināt apstākļus, kas kavētu Legionella spp. savairošanos.

Grozījumi noteikumos arī paredz, ka dzīvojamās mājas pārvaldītājam jāizplata informatīvs materiāls dzīvojamās mājas īpašniekiem un citām mājā dzīvojošām personām par individuāli veicamajiem profilaktiskajiem pasākumiem baktēriju izplatības ierobežošanai, piemēram, dušu galviņu tīrīšanu no organiskā un neorganiskā aplikuma, ūdens notecināšanu krānos pēc ilgstošas prombūtnes un ūdens notecināšanu dušās ikreiz pirms lietošanas.

Bez temperatūras kontroles ir jāveic arī tādi pasākumi kā ēkas iekšējo ūdensvadu un siltummezglu regulāra apsekošana un novērtēšana, nosakot potenciālās infekcijas slimību izraisītāju savairošanās un uzkrāšanās vietas.

Tāpēc EM sadarbībā ar Veselības ministriju, un piesaistot dzīvojamo māju pārvaldniekus, ir vienojusies sākt darbu pie vadlīniju izstrādes, saskaņā ar kurām dzīvojamās mājas pārvaldītājam būtu iespējams veikt risku izvērtējumu katrā daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā.

Pēc to izstrādes tiks gatavoti un virzīti attiecīgi grozījumi dzīvojamo māju pārvaldīšanu regulējošajos normatīvajos aktos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!