Foto: AFP/Scanpix

Cīņa pret "Daesh" ("Islāma valsti") ir sekmīga, bet būs ilga, atzinis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ( V).

Rinkēvičs 21. jūlijā Vašingtonā piedalījās Starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" ("Islāma valsts") ārlietu ministru sanāksmē, kurā pauda Latvijas nostāju par līdzšinējo dalību koalīcijas spēku sastāvā un Latvijas atbalstu koalīcijas centieniem teroristiskā grupējuma apkarošanā.

"Ir svarīga sadarbības nodrošināšana starp starptautiskajiem koalīcijas spēkiem un citiem starptautiskajiem spēlētājiem – NATO un Eiropas Savienību. Tādēļ Latvija atbalsta NATO samitā Varšavā apstiprināto lēmumu par NATO atbalstu koalīcijai, sniedzot informāciju, kas iegūta, izmantojot NATO gaisa spēku agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmu. Lai gan nav šaubu, ka koalīcijas spēki pašlaik vājina "Daesh" aktivitātes Irākā un Sīrijā, tomēr būtu pārlieku optimistiski sacīt, ka "Daesh" sakāve ir nedēļu vai mēnešu jautājums. Cīņa pret "Daesh" ir sekmīga, bet tā būs ilga, to nedrīkst aizkavēt terorakti Eiropā, Turcijā, ASV vai jebkur pasaulē," pauda Rinkēvičs.

Ministrs arī atgādināja, ka Latvija ir starptautiskās koalīcijas sastāvā kopš tās izveides un pēc koalīcijas darba grupu izveides, Latvija ir pievienojusies četrām no piecām darba grupām – militārā, stratēģiskās komunikācijas, terorisma finansēšanas novēršanas un ārvalstu terorisma apkarošanas.

Tāpat šā gada janvārī Latvijas parlaments apstiprināja lēmumu par Latvijas militāro ekspertu grupas nosūtīšanu Irākas bruņoto spēku apmācībai koalīcijas aktivitāšu ietvaros, kas ir daļa no koalīcijas militārās operācijas "Inherent Resolve"

Rinkēvičs arī pauda pārliecību par konkrēta plāna nepieciešamību un starptautiskās sabiedrības iesaisti Irākas un Sīrijas atjaunošanai, kas balstītos uz likuma varas un cilvēktiesību nostiprināšanu reģionā.

"Svarīgi nodrošināt strauju atbrīvoto reģionu atjaunošanu, kam ir nepieciešama arī vietējo iedzīvotāju iesaiste un aktīva rīcība. Līdz ar "Daesh" sakāvi ir jāpārtrauc ārvalstu kaujinieku vervēšana un teroristisko organizāciju piekļuve starptautiskajām finanšu sistēmām," pauda ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!