Foto: Google Maps
Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija konkursā par pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai virzīs 89 no 134 iesniegtajiem projektu pieteikumiem, kuru kopējā summa ir vairāk nekā 1,5 miljoni eiro, portālu "Delfi" informē pašvaldības Īpašumu departaments.

Komisija no pašvaldības līdzfinansējuma pretendentu loka izslēdza 47 projektu pieteikumus, kuri neatbilda konkursa nolikuma prasībām. 25 ēku pieteikumiem nebija iesniegti konkursa nolikumā noteiktie dokumenti. Astoņu ēku īpašniekiem ir izveidojies nekustamā īpašuma nodokļa parāds. Savukārt sešu ēku tehniskais stāvoklis neatbilda konkursa prasībām, un tajās vispirms jāveic dažādi rekonstrukcijas darbi.

Konkursa rezultātus Vidi degradējošo būvju komisija apstiprinās 27. aprīļa sēdē.

Vēstīts, ka konkursā kultūras pieminekļu saglabāšanai šogad pieejams pašvaldības līdzfinansējums 900 tūkstošu eiro apmērā. Nav izslēgts variants, ka konkursam atvēlēto summu Rīgas dome paaugstinās, grozot pašvaldības budžetu.

Konkursa nolikums paredz, ka pašvaldība finansē līdz 50% no atjaunošanas darbu izmaksām, bet ne vairāk par 20 tūkstošiem eiro "lielajiem" pieminekļa restaurācijas un atjaunošanas projektiem, un ne vairāk par 5000 eiro "mazajiem" pieminekļa elementu atjaunošanas darbiem. Finansējumu īpašniekiem piešķirs tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un pieņemšanas. Līdzfinansējuma tīkotāju īpašumam nedrīkst būt noteikts grausta statuss.

Konkurss "Rīgas pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu saglabāšanai" īstenots arī iepriekš. Piemēram, pērn pašvaldība līdzfinansējusi par kultūras pieminekļiem atzītu ēku atjaunošanu Aleksandra Čaka ielā 55, Bruņinieku ielā 81, Brīvības ielā 214, Lāčplēša ielā 18 un Zigfrīda Annas Meirovica bulvārī 18.

2017. gadā pašvaldība līdzfinansējumu piešķīra 70 kultūras pieminekļu sakārtošanas projektiem, bet kopumā sakārtoja 205 graustus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!