Foto: F64

Latvijā 30% vēlētāju politiskajos procesos piedalās tikai kritiskās situācijās, taču Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars atturas prognozēt, vai gaidāmā tautas nobalsošana tāda būs un aktivitāte būs lielāka nekā citkārt.

"Pēc mana vērtējuma, 30% vēlētāju pie mums ir tādi cilvēki, kuri politiskajos procesos iesaistās tikai galējās, kritiskās situācijās, bet citos gadījumos viņiem nav motivācijas piedalīties. Vai šis būs tāds jautājums, redzēsim. Tas ir nezināmais," sacīja Cimdars.

Politiskie spēki, kā arī dažādas biedrības un atsevišķi pilsoņi ir izvērsuši akcijas internetā un citos medijos, lai mudinātu referenduma dienā nepalikt mājās un paust savu attieksmi pret Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai Latvijā valsts valodas statusu.

Cimdars norādīja, ka aģitācijas pasākumiem ir ietekme uz vēlētājiem.

"Pieredze rāda, ka ir tieša sakarība vērojama starp kampaņu intensitāti un piedalījušos skaitu. Tas varētu izmainīt situāciju, ko aptaujas rādījušas pirms kāda laika," viņš pieļāva.

Cimdars nepiekrita, ka jautājums referendumā nav skaidrs un cilvēkus varētu mulsināt, ka nav jābalso par latviešu valodu, bet par Satversmes grozījumiem.

"Tas, kas ir bijis atkarīgs no CVK, uzskatu, ka jautājums ir formulēts gana precīzi un izdales materiāls ir. To, ka varētu būt mērķtiecīga galvu jaukšana un kampaņas var nest līdzi tādus elementus, izslēgt nav iespējams, un zāļu pret to nekādu citu nav kā aicināt atbildīgi izturēties pret šo notikumu," uzsvēra CVK vadītājs.

Jau vēstīts, ka tautas nobalsošanas jautājums būs "Vai jūs esat par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu?". Iespējamie atbilžu varianti būs "Par" un "Pret".

Likumprojekts paredz mainīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu, nosakot, ka arī pašvaldībās darba valodas ir latviešu un krievu valoda un ikvienam ir tiesības saņemt informāciju latviešu un krievu valodā.

Ziņots arī, ka janvāra beigās publiskotā "Latvijas faktu" aptauja liecināja, ka 18.februārī gaidāmajā referendumā plāno piedalīties 62,7% Latvijas pilsoņu. Apmēram 28% no viņiem domā balsot par divvalodību, savukārt 62,4% balsos pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!